Inbraakpreventie


Wist u dat slachtoffers van woninginbraak daar nog lang tijd last van ondervinden? Onbekenden zijn aan hun spullen geweest en hebben voor hen waardevolle bezittingen meegenomen. Maar de inbrekers zijn óók binnengetreden in hun veilige, beschermde leefomgeving. Vooral dat laatste aspect geeft veel slachtoffers een gevoel van onveiligheid. Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op woninginbraak te verkleinen. De volgende tips kunnen u daarbij helpen.

Stop inbrekers

Op de website van de politie staat een uitgebreid overzicht met uitleg en filmpjes van allerlei manieren waarop inbrekers uw huis proberen binnen te komen.

Babbeltruc

Waarschijnlijk belt er geregeld een onbekend persoon bij u aan zoals een collectant of een pakketbezorger. Wees u ervan bewust dat er tussen die onbekenden aan de deur ook mensen kunnen zitten die geen goede bedoelingen hebben.

Zij vragen bijvoorbeeld om een glas water, terwijl een handlanger uw huis binnenglipt. Of ze doen zich voor als meteropnemer of reparateur en proberen zo uw huis binnen te komen. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om u op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want deze dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

De politie is alert op deze vorm van diefstal. U moet dat natuurlijk óók zijn!.

Voorkom heling

Heling is het krijgen, bezitten, doorgeven of doorverkopen van een gestolen product. Ook het kopen van gestolen producten valt onder heling. Een voorbeeld? Stel u koopt een vrijwel nieuwe, schitterende racefiets voor 75 euro. Dan is de kans groot dat het gaat om een gestolen exemplaar. Of stel dat iemand u een smartphone van het laatste type aanbiedt voor slechts 25 euro. Wanneer u zo’n product dan toch koopt, dan maakt u zich schuldig aan heling. En dat is strafbaar.

U kunt dit voorkomen door, wanneer u een 2de hands artikel koopt, het serienummer te controleren op de website Stop heling.