Dorpskernen


Alverna is een Nederlands kerkdorp in de Gelderse gemeente Wijchen, gelegen tussen Grave en Nijmegen. Het dorp is vernoemd naar het in 1887 daar gestichte klooster Alverna, dat op zijn beurt is vernoemd naar La Verna, de berg in Toscane, waar Franciscus van Assisi op 17 september 1224 de stigmata ontvangen zou hebben.

Alverna heeft een eigen buurtsite binnen deze site. Zodat inwoners, verenigingen en organisaties uit de wijk elkaar nog beter kunnen vinden.

Balgoij is een dorp met +/-  705 inwoners. Er staan ongeveer 150 huizen. Na een referendum sprak in 1977 een meerderheid van het dorp zich uit voor aansluiting bij de gemeente Wijchen wat in 1980 ook gebeurde. Balgoy heeft 3 rijksmonumenten, te weten Toren van de voormalige dorpskerk en het kerkhof rondom de toren ; Hoeve op T-vormige plattegrond ( Boomsestraat 13) en Boerderij/woonhuis en stal (Torenstraat 12 en 12a).

Balgoij heeft een eigen buurtsite binnen deze site. Zodat inwoners, verenigingen en organisaties uit de wijk elkaar nog beter kunnen vinden.

Batenburg is een stad met +/- 700 inwoners. In 1818 werd Batenburg een gemeente, die tot 1984 zelfstandig was: toen werd Batenburg onderdeel van Wijchen. Deze gemeente voert sindsdien het Batenburgse stadswapen. Behalve de ruïne zijn er in Batenburg veel historische, veelal witgepleisterde boerderijen te zien, en een oude protestantse dorpskerk, die na verwoesting in de Tachtigjarige Oorlog gedeeltelijk werd herbouwd.

Bergharen heeft ca. 2000 inwoners en is sinds 1984 het grootste kerkdorp van de gemeente Wijchen, voorheen zelfstandig met Hernen en Leur. Het dorp heeft het grootste aaneengesloten rivierzandduingebied van West-Europa, grotendeels begroeid met bos. Nabij de beltmolen De Verrekijker bevindt zich een kapel met daarin een beeltenis van Onze Lieve-Vrouw ter Nood Gods. Het is een officieel bedevaartsoord.

Hernen is een dorp met +/- 850 inwoners. De belangrijkste gebouwen in Hernen zijn: de Sint Judocuskerk van architect P. Th. Stornebrink, Kasteel Hernen uit de 14e eeuw en een beltmolen uit 1745. De omgeving is bosrijk. Deze bossen liggen op oude rivierduinen van de rivier de Maas.

Leur is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Wijchen. Leur had op 31 december 2006 samen met Hernen ongeveer 927 inwoners en is gelegen ten noordwesten van Wijchen tussen de A326 en de A50 in. De oude dorpskerk is een deels romaans, deels gotisch bouwwerk

Niftrik is een dorp met +/- 425 inwoners. Na 1813 werd het een zelfstandige gemeente. Dit bleef het tot 1818, toen het bij de gemeente Wijchen werd gevoegd. De naam Niftrik, vroeger Nijfterik, betekent 'nieuwe oversteek', wat duidt op een doorwaadbare plaats in de rivier. Omdat de Maas sinds mensenheugenis ook een grensrivier is, is zo'n oversteekplaats uiterst strategisch.