WijWijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Sprookjesfestijn

  • 2 reacties

Interview met de twee drijvende krachten achter het Kerst Sprookjesfestijn: Jolanda van Amerom en Karen van Dam

“Wijchen is het waard om landelijk bekend te worden!”

We ontmoeten elkaar in een leeg winkelpand dat dit jaar als centrale voor het Kerst Sprookjesfestijn heeft gefungeerd. Jolanda van Amerom en Karen van Dam ogen een beetje vermoeid maar ook zichtbaar voldaan. De afgelopen weken van hard werken hebben een sprookjesachtig feest opgeleverd met tienduizenden bezoekers. Tijd voor een interview met deze twee enthousiaste dames!


Links Jolanda van Amerom rechts Karen van Dam

Hoe het allemaal begon

Het is allemaal begonnen met een idee van Jolanda door wiens bloed het organisatietalent rijkelijk stroomt. Toen zij 10 jaar geleden stopte met haar organisatiebureau werd ze benaderd of zij iets voor het centrum van Wijchen wilde betekenen. En zo kwam er eerst een Fashion Street Parade en drie jaar geleden voor het eerst het Kerst Sprookjesfestijn. “Eerst had ik het plan om de grootste levende kerststal van Nederland op te zetten, maar dat werd te duur, dat liep echt uit de hand,” vertelt ze lachend. En toen ontstond het idee van een Wijchen in sprookjesachtige sferen met een eigen winterkoningin in het kasteel en nog veel meer. Al heel snel kwamen er zo veel mensen op af dat ze het steeds grootser moesten aanpakken.

Een feest gedragen door heel Wijchen

Karen, die door Jolanda twee jaar geleden erbij werd gevraagd, antwoordt op mijn vraag wat haar drijft: “Ik wil iets organiseren waar mensen van kunnen genieten, iets van hoge kwaliteit, met een mooie uitstraling. En, ik wil heel graag dat de mensen in Wijchen dit feest gezamenlijk dragen.” En dat is dit jaar heel goed gelukt! Er waren maar liefst zo’n 500 mensen betrokken bij de organisatie en uitvoering. En zeker nu elke straat een eigen sprookje mocht verzinnen, ging het ook voor de winkeliers echt leven. “Je merkt dat ze nu echt trots zijn en dat ze allemaal vinden dat het in hun straat het gezelligst was,” glundert Jolanda.

Trots

En, “waar zijn jullie trots op?” wil ik graag weten. Ze hoeven er niet lang over na te denken. Karen: “Ik hoorde dat mensen uit Groningen naar Wijchen zijn gekomen voor het Kerst Sprookjesfestijn, ja, dat maakt me wel trots! En alle complimenten die ik op straat hoorde, dat andere evenementen hier echt niet aan konden tippen! En natuurlijk ook dat onze ondernemers er echt blij mee zijn. Daar doen we het tenslotte óók voor.” En Jolanda? “Ja, ik ben trots dat we zoveel mensen hebben kunnen mobiliseren!”

Landelijke bekendheid

Maar hoe moet het dan nu verder? De editie van 2015 valt toch nauwelijks nog te toppen? “Ja, we gaan nu verfijnen. We hebben vanochtend al een paar dingen besproken die we anders willen, en natuurlijk gaan we het met alle deelnemers evalueren om het volgend jaar nog beter neer te kunnen zetten”, vertellen de twee enthousiast.

“En wat is jullie droom voor over 5 of 10 jaar?” wil ik nog weten. Jolanda: “Ik hoop dat het evenement in heel Nederland bekend gaat worden! Wijchen had tot nu toe nog niet echt een identiteit zoals Druten en Deventer met hun Dickens Festijn. Maar dat is nu aan het veranderen.” Karen vult aan: “Wijchen is zo’n mooi dorp, dat verdient het gewoon om landelijk bekend te worden!”

Absoluut mee eens!

 

door Julia Arnscheidt

Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
22 december 2015

Prachtig verhaal. En wat was het sprookjesachtig afgelopen weekend in Wijchen. Die landelijke bekendheid verdienen jullie zeker en gaat jullie lukken ook met zo'n organisatietalent. Middels de NS of de Vierdaagse promoten. Etc. Etc. Succes!

Buurtverbinders WijWijchen
22 december 2015

Het was inderdaad prachtig.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.