Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Museum Kasteel Wijchen
3 januari 2019

Museum Kasteel Wijchen: Verwacht


Te zien van 22 maart t/m 1 september 2019

Emilia van Oranje Nassau. Kasteelvrouwe van Wijchen

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Emilia van Nassau, vroegere bewoonster van Kasteel Wijchen, werd geboren. Ter gelegenheid hiervan zal er een expositie over haar leven op het kasteel te zien zijn.

Emilia was de derde en jongste dochter van Willem van Oranje uit diens tweede huwelijk met Anna van Saksen. Zij werd op 10 april 1569 geboren te Keuken en overleed op 16 maart 1629 in Genève.
De moeder van Emilia begon kort na Emilia’s geboorte een relatie met de vader van de schilder Rubens. Deze affaire was reden de kinderen bij hun moeder weg te halen. Emilia, haar zuster Anna en haar broer Maurits kwamen terecht bij hun oom Jan de Oude op kasteel Dillenburg. Na enige tijd bij haar vader in Delft en haar zuster Anna in Friesland gewoond te hebben trad Emilia in de jaren 1590 op als gastvrouw aan het hof van haar broer Maurits.

Tijdens een van de ontvangsten ontmoette de calvinistische Emilia haar toekomstige katholieke echtgenoot Emanuel van Portugal (1568-1638) met wie zij in 1597 in het geheim trouwde. Maurits was fel gekant tegen dit huwelijk (Emanuel zou nooit de troon van zijn vaderland kunnen bestijgen, was armlastig, een bastaard en vanwege de katholiciteit van de Portugees) en probeerde het paar uit elkaar te drijven. Toen dat ijdele hoop bleek werden Emilia en Emanuel verbannen van het hof. Het duurde ruim tien jaar voor Maurits zich bij dit huwelijk kon neerleggen. In 1609 kocht het paar het kasteel van Wijchen en lieten het herbouwen, de muurankers vormen nog altijd twee in elkaar gevlochten letters “E”. Emilia zat in 1625 aan het sterfbed van haar broer. Na Maurits’ dood in 1625 bleek de erfenis in alle opzichten nadelig. In de laatste jaren van hun huwelijk woonden Emilia en Emanuel gescheiden. Emanuel verkocht zijn rechten aan de Spaanse koning en verhuisde naar Brussel; Emilia kocht het landgoed Prangins nabij Genève, waar zij in 1629 op 59-jarige leeftijd overleed.

De tentoonstelling zal het leven van Emilia van Nassau belichten. Hoe was het leven in de zeventiende eeuw op Kasteel Wijchen? Hoe kleedde ze zich, wat at ze, hoe vermaakte ze zich? Wat was de rol van de (adellijke) vrouw?

De tentoonstelling sluit aan bij de landelijke aandacht rondom de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog).

Dit bericht is gebaseerd op content die mogelijk is verwijderd.
Deel dit bericht!