WijWijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Kinderkookfestijn in Balgoij

  • 1 reactie

Dat zal heerlijk smaken! dacht ik toen ik de deur van de Roncallischool weer achter me dichttrok. Ik had net kennis gemaakt met Liz Jacobs, inmiddels eersteklasser aan het Maas-Waal-College, maar vanochtend één van de vele koks die in de weer waren om voor ouderen in Balgoij te koken. De school zag er binnen nog maar half uit als een school, eigenlijk meer als een feestelijk restaurant.


rechts op de foto: Liz

Kindergemeenteraad

Liz was het uiteindelijk die het aandurfde om het idee ’kinderen koken voor ouderen’ afgelopen schooljaar nog een keer in te dienen bij de Kindergemeenteraad. ´Ik zat toen in groep 8. Niemand van groep 7 wilde en toen heb ik me aangemeld om onze school te vertegenwoordigen,´ zegt Liz bescheiden. `Ik had ook echt niet verwacht dat ik zou winnen. Er waren zoveel ideeën, ook voor mooie speeltuinen en zo. Ik had verwacht dat die zouden winnen. Maar een jongen die naast me zat zei: jij gaat winnen! En ja hoor, ineens zat ik in de finale en heb ik zelfs gewonnen! Ik heb de jongen een snickers gegeven!’ Ze lacht erbij.    

Eigenlijk was het idee dus van iemand anders, maar daar zie je het maar weer. Soms is de tijd gewoon nog niet rijp voor een idee, en dan op een later tijdstip ineens wel.

Zoveel eenzame ouderen

Wat hield het idee dan eigenlijk in? Liz kan er mooi over vertellen: ‘Er zijn zoveel eenzame ouderen. Ik zelf heb nog mijn oma en opa, dus zij hebben ook elkaar nog. Maar er zijn ook veel oudere mensen die helemaal alleen zijn. En het idee ontstond omdat wij kinderen in Balgoij veel dingen met elkaar doen maar eigenlijk niet met oudere mensen. En dus wilden we iets doen wat zij heel leuk vinden, bijvoorbeeld ook spelletjes spelen zoals bingo.’ En het koken dan? ‘Het idee is ook dat kinderen dan hier iets leren koken en dat ze dan ook een keer vaker iets voor hun opa of oma of iemand anders kunnen maken. Een ouder iemand een keer kunnen helpen. En wie weet kunnen we dan ook leren van die ouderwetse dingen te koken zoals hachee.’ Liz beantwoordt mijn vragen heel rustig en geroutineerd. Maar nu moet ze weer aan de slag.

Pop-up restaurant

Op weg naar de keuken kom ik langs het pop-up restaurant. De tafels worden inmiddels door de stijlvol in het zwart geklede bediening mooi ingedekt. De gasten komen pas over anderhalf uur maar het duurt nog maar even en alles ziet er keurig verzorgd uit.

Even later staan we in de geïmproviseerde keuken waar kok Roel Duijkers de eveneens in stijl geklede kinderen uitlegt hoe zij de aardappels en pastinaken kunnen schillen en in stukjes snijden terwijl hij met de kipfilets aan de slag gaat. Roel, die tegenwoordig als meester aan basisschool De Trinoom voor de klas staat, heeft voor vandaag weer even zijn kokskleren van vroeger uit de kast gehaald. Hij geniet ervan om hier met de kinderen te koken. ‘Je kunt echt merken dat ze al vaker gekookt hebben, dat is echt leuk.’ En wat staat er op het menu? ‘Als voorafje olijven met mozarella en tomaat, dan een Italiaanse tomatensoep, gevolgd door gevulde kipfilet met aardappel-pastinaakpuree en als toetje een mousse au chocolat.’

Begint u al te watertanden?

Gelukkig is het plan om dit kinderkookfestijn de komende maanden op meer scholen te herhalen. Kinderen op die scholen kunnen dan ouderen uit hun omgeving (oma’s, opa’s, buren etc.) uitnodigen. Ik ga voor u duimen dat u ook mag aanschuiven!

 

Julia Arnscheidt

Het is mijn doel om bijzondere mensen uit Wijchen in de spotlights te zetten. Ken jij iemand die zich actief inzet voor de gemeenschap of die een bijzonder verhaal over Wijchen weet te vertellen? Stuur me dan een kort berichtje.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.