WijWijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Jongeren koken voor ouderen

  • 1 reactie

Als onderdeel van het winnend voorstel kindergemeenteraad Wijchen 2015

“JONG EN OUD”,  gaat er door basisschool leerlingen gekookt worden voor ouderen.

Het kookproject op basisscholen draait al jaren in Wijchen. Het is 7 jaar geleden, door MEER Welzijn, gestart vanuit de brede school gedachte. Ouderen en kinderen uit de wijk ontmoeten elkaar op de basisschool of in het wijkcentrum.

Dit jaar gaan we naar heel veel scholen omdat het onderdeel is van het winnende voorstel kindergemeenteraad Wijchen en dat is “Jong ontmoet oud” De Roncalli basisschool heeft dit idee ingediend.

Aan alle Wijchense groepen 8 van het schooljaar 2015-2016 gaan we vragen of ze twee bijeenkomsten voor ‘jong en oud!’ willen organiseren, waarbij kinderen en ouderen met elkaar in contact komen en van elkaar leren.

Het kinderraadslid namens Roncalli gaat samen met een schoolgenootje eenzame ouderen interviewen om hen te vragen wat zij voor activiteiten zouden willen ondernemen. Zij worden begeleid door het Cultuurknooppunt en  MEER Welzijn.

Vervolgstap is om op elke deelnemende school een kookproject te doen op woensdag.

Dit jaar zal kok en leerkracht Roel met de helft van de klas gaan koken en Tineke gaat met de andere helft van de klas het restaurant inrichten.

Enkele weken voordat we op een school gaan koken bekijken we de locatie. Dan beslissen we samen met de leerkracht of we in een lokaal of in de aula gaan koken of eventueel gebruik maken van een nabij gelegen wijkcentrum.

Op maandagmiddag voorafgaand aan de kookworkshop worden alle spullen gebracht die nodig zijn (pannen, kookplaatjes, servies, bestek enz) Op dinsdag worden de ingrediënten gekocht en die worden naar school gebracht.

Het is leuk als de leerlingen voorafgaand aan de dag een naam voor het restaurant bedenken en wat smaaklessen of een project over voeding en gezondheid in de klas gedaan hebben.

Soms spreken kinderen af om allemaal dezelfde kleding te dragen die dag.

De leerkracht is de gehele dag aanwezig voor het houden van overzicht. Verder vragen weg 2 vrijwilligers als hulp van de kok en 2 vrijwilligers voor begeleiding van de gastheren/gastvrouwen.

Op de dag zelf vertellen we aan het begin van de dag in het kort wat er van de kinderen verwacht wordt en stellen we wat vragen. Dan krijgen de koks hun schort en muts en gaan ze met de kok koken. Tineke geeft in het klaslokaal nog wat instructies/tips aan de bediening. Dan gaat de bediening afwassen, tafels en stoelen schoonmaken en neerzetten. Tafels dekken, garderobe en kassa inrichten, ingang versieren en het restaurant gezellig maken. Net voor de gasten arriveren krijgt de kinderen die uitserveren een zwart sloofje. De koks scheppen het eten op de borden, in het zicht van de gasten. De kinderen van de bediening brengen de borden en het drinken naar de tafels. Als het eten uitgeserveerd wordt moeten de koks afwassen.

De gasten komen tussen 12.00 en 12.15uur. Dan is er een welkomstwoordje en rond 12.30 uur beginnen we met de soep. Daarna een hoofdgerecht en na het dessert bedanken we de gasten en vragen we of ze ter plaatse een evaluatie formulier in willen vullen. Rond 14.00 uur kunnen ze na de koffie/thee naar huis.  

 

 

 

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.