Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Sociaal Wijkteam Wijchen
7 april 2018

Ik geloof in preventie

Wat doet het Sociaal Wijkteam? Wie werkt er en met welke vragen kunt u er terecht? De laatste maanden hebben acht medewerkers zich voorgesteld aan u aan. Vandaag de laatste aflevering, deel 8: Anton de Boer, opbouwwerker.

‘’Ik ben één van de opbouwwerkers van Meervoormekaar bij het Sociaal Wijkteam. Als opbouwwerker willen we bewoners ondersteunen en in hun kracht zetten. Zodat zij hun problemen zelf óf met mensen uit hun omgeving kunnen oplossen, en minder snel gebruik hoeven te maken van professionele hulpverleners.

Als je naar het Sociaal Wijkteam komt omdat je niet lekker in je vel zit, kijken we eerst met jou naar je netwerk. Soms kan het handig zijn om jouw netwerk te vergroten, bijvoorbeeld door ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan. Of door in contact te komen met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Denk bijvoorbeeld aan een lotgenotengroep voor weduwen of een groep voor ouders waarin ze elkaar bij de opvoeding kunnen ondersteunen. Als je mensen met elkaar verbindt die in dezelfde situatie zitten dan helpen zij elkaar. Ik geloof in deze aanpak.

Regelmatig spreek ik mensen die in scheiding liggen of net gescheiden zijn. Zij hebben bijvoorbeeld vragen over hun financiën of hoe zij nieuwe mensen leren kennen omdat hun sociale netwerk wegvalt. Je hoort ook dat mensen meer druk ervaren van buitenaf. Zoals via social media omdat je daar alleen leuke dingen voorbij ziet komen en het lijkt alsof iedereen blij en gelukkig is. Maar scheiden heeft ook emotioneel veel impact. Bijvoorbeeld omdat een vader zijn kinderen niet meer wil zien. 

Ook ga ik regelmatig in gesprek met inwoners uit Wijchen of de kernen. Je hoort dan wat er speelt en leeft. Soms krijgen wij signalen van iemand uit een buurt of via andere organisaties. Vaak zorg ik er dan voor dat mensen die last van elkaar hebben met elkaar gaan praten. Een korte, directe actie. Dat werkt. Ik word heel blij als ik mensen in hun kracht kan zetten waardoor ze hun eigen mogelijkheden ontdekken. Ik geloof in preventie.