WijWijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Ganzen in Wijchen

Op veel plaatsen in de gemeente Wijchen leven ganzen in grote of kleine groepen. Veel inwoners vinden dat mooi en genieten ervan. Maar soms zorgen de ganzen ook voor overlast door dreigend gedrag of poep op wandelpaden.

Overlast ganzen

Hoe kunnen we overlast van ganzen het beste voorkomen? Op dit moment zijn er weinig gegevens bekend over aantallen, verblijfplaatsen en meldingen van overlast veroorzaakt door ganzen. Dit jaar zetten wij de eerste stap om de ganzenpopulatie beter te kunnen sturen. We gaan inwoners informeren over het gedrag van ganzen. De ganzen in kaart brengen en op een proefterrein minder maaien om te zien wat het gevolg is.

Waarom gedraagt een gans zich zo?

Als ganzen eenmaal een paar zijn dan blijven zij hun hele leven bij elkaar. In de periode tot eind juni maken zij hun nesten, leggen eieren en broeden deze uit. En ze blijven veel op dezelfde plek. Ganzen kunnen zich bedreigd voelen als er mensen, ook kinderen, in de buurt komen. Zeker in de broedperiode en als ze jongen hebben. Ganzen willen hun nest en hun jongen beschermen en reageren dan agressief. Van huis uit zijn deze dieren niet kwaadaardig. Maar om deze redenen kunnen ze wel onvoorspelbaar reageren. Ook komen ze soms naar mensen toe en bedelen om voedsel. Zeker als ze gewend zijn iets te krijgen. Dit kan bedreigend overkomen.

Hoe kunt u overlast voorkomen?

De belangrijkste tip om overlast te voorkomen is de ganzen niet te voeren. Ze komen dan minder naar u toe. En ze voelen zich dan niet of minder bedreigd. Ganzen kunnen prima voor zichzelf zorgen. Voeren is niet nodig en heeft verschillende nadelen:

  • brood trekt muizen en ratten aan. Dit tast ook de kwaliteit van het water aan;
  • ganzen bewegen minder omdat ze te makkelijk aan eten komen;
  • veel voedsel trekt meer ganzen aan.

Houd zoveel mogelijk afstand van de ganzen als u er langs wandelt of fietst. Ze voelen zich dan minder snel bedreigd. En reageren ook minder agressief. 

Meer informatie?

Voor meer informatie of vragen kunt u aan Lambert van Beusekom via een e-mail sturen.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.