Fair Trade Gemeente Wijchen
De kerngroep Fair Trade Gemeente Wijchen, verder te noemen afgekort FTW bestaat uit drie leden: Hetty van Dalen-Wilkens, Henk Campschroer, Liduine Verhelst.
Naar aanleiding van een motie in de Gemeenteraad van Wijchen is er een burgerinitiatief ontstaan met de onderstaande opdracht.
Wat heeft Wijchen nodig om zich bij de Fairtrade gemeente te voegen en is daar draagvlak voor?
Vanuit dit burgerinitiatief is een initiatiefgroep van vijf personen aan de slag gegaan met een onderzoek. Er is in kaart gebracht wat er in Wijchen aan Fairtrade producten bestond.
Dat bleek best mee te vallen, verschillende horeca zaken hadden al FT koffie en/of thee op de kaart te hebben, ook een aantal instellingen, zoals de kerken en de bibliotheek gebruikten al FT producten. Naast dat de werkgroep die al actief was, de gemeente die FT ondersteunde en er voldoende publiciteit was, voldeed Wijchen daarmee aan de voorwaarden van Fairtrade Gemeenten. Het draagvlak werd gecreëerd door het vinden van ongeveer 15 ambassadeurs, mensen die met hun achterban FT uitdragen.
In april 2021 heeft de Gemeente Wijchen de titel Fairtrade gemeente behaald. Elke twee jaar moet men opnieuw aantonen dat Wijchen de titel Fairtrade gemeente waard is. De titel werd in december 2023 opnieuw aangevraagd en met twee jaar verlengd (1 december 2025). De activiteiten worden verder uitgerold in de gemeente Wijchen.
Om de titel te bemachtigen en te behouden is er achter de schermen veel inzet en doorzettingsvermogen nodig om in kleine stapjes de burgers bewust te maken zodat zij bewustere keuzes maken voor een betere wereld voor iedereen.
Henk: "De kleinschalige boeren en producenten die koffie, thee, cacao, rijst, ananas, suiker of katoen verbouwen verdienen een betrouwbaar inkomen met een gegarandeerde prijs mocht de oogst om welke reden dan ook mislukken! De prijsopbouw van de Fairtrade producten zijn anders opgebouwd zodat er sprake is van een Basis Bestaansinkomen, een zogenaamd ‘leefbaar inkomen’ voor de boeren en producenten. "
Fairtrade koffie een eerlijk cadeau. Koffie zoals het hoort!
Wij zijn kampioen koffieleut. ’s Ochtends bij het ontbijt, na het eten, voor het eten, gezellig samen op een terrasje, op de werkvloer…: koffie wordt veel en vaak gedronken in Nederland. Terwijl het voor velen van ons onlosmakelijk verbonden is met het ochtendritueel, klinkt de andere kant van het verhaal heel somber. Twintig miljoen kleinschalige koffieboeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië verbouwen 80% van alle koffie die wereldwijd gedronken wordt. Maar wist jij dat veel van hen op dit moment onder de armoedegrens van 1,90 US dollar per dag moet leven? Vind jij dit “fair’ tegenover de mensen die jouw ochtendritueel mogelijk maken?
'Goedkoop wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.'
Wereldwijd, samen voor een eerlijke handel
Het doel van Fairtrade wereldwijd is een blauwdruk om tegen 2030 een betere en duurzamere toekomst voor alle mensen van de wereld te bereiken.
De agenda voor 2030 van SDG Nederland steunt op vijf pilaren
- Mens (leven in waardigheid)
- Planeet (de planeet beschermen)
- Voorspoed (een leven dat ontplooiingskansen biedt)
- Vrede (vrij van angst en geweld)
- Partnerschap (een vernieuwde solidariteit waar iedereen aan meedoet opdat niemand achterblijft)
De Meerwaarde van Fairtrade in Azie/ Pacific, Zuid-Amerika en Afrika
Fairtrade is meer dan een keurmerk op een pak geurige koffie. Hoe Fairtrade meerwaarde toevoegt op allerlei aspecten is hieronder te lezen.
1. Fairtrade bevordert de samenwerking van kleinschalige boeren in coöperaties en in het ontwikkelen van een eerlijk kwalitatief goed product voorzien van een eerlijke prijs voor de boeren en de producenten.
2. Fairtrade is voorstander van een democratische omgeving waarin boeren hun mening vrij kunnen uiten en kunnen meebeslissen over hun toekomst. Ook producenten hebben een flinke invloed in het beleid van het internationale Fairtrade systeem.
3. Fairtrade heeft ook voor de kleinschalige werkende ‘armlastige’ boeren die ver van de bewoonde wereld hun familiebedrijfjes runnen extra aandacht. Deze boeren produceren o.a. een goede kwaliteit koffie en zij verdienen een kans op een betere positie op de globale handelsmarkt.
4. Fairtrade ondersteunt een sterk lokaal netwerk door middel van korte en langetermijnprojecten om structurele veranderingen door te voeren voor de toekomst van boeren en arbeiders en duurzaamheid…
5. De Fairtrade minimumprijs en de premie wordt besteed aan gemeenschappelijke uitgaven op het gebied van infrastructuur, koffie productiviteit en –kwaliteit, maar ook aan sociale uitgaven als onderwijs voor de boerenkinderen, vrouwenprojecten en voor noodfondsen bij calamiteiten als aardbeving, ziekte, overlijden en ook tijdens de corona-crisis.
6. Nauw verbonden aan Fairtrade is aandacht voor klimaatverandering, bescherming van de omgeving voor het element duurzaamheid. Voor de meer kleine armlastige boeren is het milieu niet een eerste prioriteit, wel het verkrijgen van voldoende inkomsten voor een dagelijkse maaltijd. Het proces waarin Fairtrade bewustwording kweekt voor biologische Fairtrade koffie is koffie nu 50 % biologisch gecertificeerd.
7. Fairtrade richt zich op het gehele inkomen van het boerengezin, dus niet alleen op de prijs van koffie. Fairtrade is daarmee de voortrekker in een programma naar een leefbaar inkomen. De gegevens over het leefbaar inkomen in de koffieproducerende landen vormen de basis voor een verdere aanscherping van het Fairtrade prijsbeleid.
8. Er wordt streng toezicht gehouden via het 4-ogenprincipe of het gehele proces van product naar prijs en alles wat daar bij komt kijken zo eerlijk mogelijk verloopt. Na een succesvolle certificering voor een producentenorganisatie begint een driejarige certificeringscyclus.
9. Fairtrade behaalde de eerste plaats wat betreft impact van het programma en communicatie met de consument en de tweede plaats wat betreft onpartijdigheid van het programma. Daarnaast lobbyt en agendeert Fairtrade voor een gelijk speelveld wereldwijd. Fairtrade kan van waarde zijn omdat het beschikt over kennis, onderzoek, lokale netwerken, informatie in ketens, risicoanalyses, en normen en handelsvoorwaarden. Dit vanuit de uitdagingen van de HRDD (Human Rights Due Dilligence).
10. SDG - Sustainable Development Goals is een mondiaal kompas.
Voor Nederland zijn er Nederlandse Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Fairtrade Wijchen ondersteunt al 10 van de 17 SDG doelen: de nummers: (1,2,5,8,10,11,12,13,16 en 17)
- Geen armoede
- Geen honger
- Gezondheidszorg voor iedereen
- Iedereen naar school
- Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
- Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen
- Schone en betaalbare energie
- Eerlijke en sociale economische groei
- Veilige infrastructuur en beschikbare kennis voor iedereen
- Gelijke kansen voor iedereen
- Leefbare, duurzame steden
- Duurzame productie en consumptie
- Klimaatverandering stoppen
- Gezonde oceanen, zeeën en rivieren
- Gezonde bossen en een rijke biodiversiteit
- Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
- Samenwerken voor de Werelddoelen
*Meer informatie over de SDG’s vind je op www.sdgnederland.nl
Duurzame kleding/textiel in Wijchen Waar in Wijchen vind je al duurzame kleding of textiel?
Let wel: we hebben nog niet alle winkels geïnventariseerd!
Hieronder vind je wat voorbeelden van merken die al kleine of grotere stappen zetten op het gebied van duurzaamheid: minder watergebruik en bestrijdingsmiddelen bij katoen, duurzamere materialen zoals tencel of gerecycled polyester (gemaakt van petflessen), aandacht voor arbeidsomstandigheden of duurzamer vervoer en productie ‘in de buurt’.
- Wijchense Wereldwinkel: Fairtrade en duurzame sjaals, tassen, hoeden, sieraden
- Bambini Amore (kinderkleding): Lil’Atelier, Vega Basics, Play Up
- Gezondheidswinkel De Kroon: Glerups (sloffen), Boody (ondergoed)
- De Gouden Engel: Zusss (basic t-shirts)
- Hema: kleding met label Better Cotton
- John’s Shop: Lundgaard, New Zealand Auckland NZA, No excess, Red button, REPREVE, Skovhuus
- Kids Town/Biskids: ook tweedehands kinderkleding
- Klaas Vaak Bed & Textiel: Kayori, Essenza (dekbedovertrekken), B-Sensible (matrasbeschermers) Livera Producten met het label EcoVero
- Nero (herenmode): Adam (boxershorts), RJ Bodywear (ondershirts)
- OPEN32: G-Star RAW
- Relinde Mode: Lanius, Part Two, Terre Blue
- Verploegen Schoenmode: Birkenstock, Durea, Floris van Bommel, Ilse Jacobsen, Skechers, Walky, Reef (slippers)
- VT Mode Expresso
- Zeeman: als ‘member’ aangesloten bij Fair Wear; kreeg in 2022 de beoordeling ‘Good’
"Weet je nog meer goede voorbeelden? Sein ons in!"
www.fairtradegemeentewijchen.nl
Jaarlijks worden er twee Fairtrade weken gehouden in Wijchen
Fairtradeweek voorjaar 2024: Fair Fashion (deze is al geweest)
Fairtrade Week najaar 2024: 26 oktober t/m 4 november 2024 Thema: Fair Food
Doe mee en zet samen met ons Fairtrade op de kaart! #fairtrade #fairtradegemeente #FairTradeweek
Naast Fairtrade gemeente ook SDG gemeente
Naast Fairtrade kan de gemeente een aanvraag indienen om een SDG gemeente te worden. Wat Wijchen betreft staat de status nu op ‘aangehouden’ wat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is. De inventarisatie is na de zomer klaar en wordt vervolgd…
Oproep
Ben jij door dit verhaal geïnspireerd en wil je meer informatie hoe jij kan meehelpen, bijvoorbeeld tijdens een activiteit van de Fairtrade weken of de kerngroep wil versterken neem dan contact op met
Nog een leuk weetje
Overal in Wijchen en bij iedere ingang naar Wijchen worden/ zijn borden geplaatst. De borden 'Fairtradegemeente' in Wijchen staan op de volgende plekken:- station NS - Balgoijseweg - Hernenseweg - Oosterweg - Nieuweweg
Bij de gemeentewerf ligt het verzoek er een te plaatsen bij o.a.: - Schoenaker - Heumenseweg en - Bergharen
- Wie het laatste nieuwe bord weet te vinden krijgt een Fairtrade pak koffie gesponsord door de Wereldwinkel.
Kies bewust voor een Fairtrade product. Jouw aankoop telt dus.
Tekst : Gemma Sanders
Foto’s : Thea van Lotringen & de Wereldwinkel