Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Wijchenaren spelen ‘Hamlet’ in Lith

Linda van Doorn
3 augustus 2018

De Wijchenaren Ignace van Gemert en Meinto Topelen spelen samen in voorstelling ‘Hamlet’ van Theatergroep BLUV. BLUV is een rondreizend gezelschap, op 14 september strijkt de groep neer in Lith. 

Voor beide heren is het de eerste keer dat ze spelen bij Theatergroep BLUV, hoewel Topelen al eens als gastspeler is ingevallen toen een andere speler ziek was. Toneelervaring hebben ze echter al jaren, eerst bij Bombarie en de laatste jaren eveneens in Lith bij Toneelvereniging Dankzij de Dijken. Van Gemert: ‘Spelen in een klassieker als Hamlet is iets dat iedere acteur op zijn bucketlist heeft staan. Als staatsraad van de koning heb ik een rol die mij uitstekend past; serieus op zijn tijd met bizarre momenten en uitspraken.’
 Topelen raakte iets later dan Van Gemert betrokken bij deze voorstelling, toen de regisseur besloot dat ‘de geest’ in het stuk geen projectie zou worden maar gewoon een acteur. ‘Het is heel spannend om iemand te spelen die eigenlijk al dood is’, meent hij. ‘Maar met Harold Schraven als regisseur en de ervaren groep tegenspelers maak ik me daar geen zorgen over.’

Hamlet – het stuk
 De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlet’s vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook vertelt hij dat zijn oom Claudius de moordenaar is. Claudius eist de troon op en trouwt bovendien met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt. Hamlet weet niet wat hij moet doen. Spreekt de geest de waarheid of proberen duistere krachten hem tot slechtheid te verleiden? Moet Hamlet wraak nemen op Claudius? Theatergroep BLUV giet de voorstelling in het inmiddels bekende ‘BLUV-jasje’ en maakt daarbij gebruik van livemuziek en zang.

Eerste Shakespeare-ervaring voor BLUV
 Hamlet is geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602. De wraaktragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog to be or not to be, die wordt uitgesproken door Hamlet, het personage waar alles om draait. Iedereen ‘kent’ Hamlet, maar vaak alleen van naam. Er zijn -helaas- weinig amateurgezelschappen die Hamlet opvoeren. En omdat Theatergroep BLUV graag verdergaat waar andere gezelschappen ophouden, was Hamlet geen moeilijke keuze.


 Hamlet, Prins van Denemarken
 Theatergroep BLUV
 Vrijdag 14 september, 20.15 uur
 Park Protestants Kerk Lith  Kaartverkoop: www.tgbluv.nl

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »