Menu

X Omdat je bent ingelogd zie je op deze pagina de berichten uit al je groepen. Alleen jij ziet deze informatie.

Uitgelicht:

Ode aan Wijchen

Jan Peters (Het Gouden Toetsenbord)
6 augustus 2017 , 420x gelezen

Jan Peters

Ik was verrast toen mij door een “wandelvriendin” gevraagdwerd voor WijWijchen een stukje te schrijven met een gouden toetsenbord. 

Mijn naam is Jan Peters, ik ben in 1951 geboren in Nijmegenen in 1987 verhuisd naar Wijchen met mijn vrouw, zoon en dochter. Nijmegen(Lindenholt) bood onvoldoende woongenot, waardoor we besloten naar een anderhuis op zoek te gaan. Onze keus viel op Wijchen vanwege het mooie huis in een zeerruim opgezette en groene wijk (Aalsburg). Daarnaast waren wij erg blij met een schoolop de hoek, een prachtige meer en een fraai centrum op loopafstand. Ook deaanwezigheid van een station, de snelle toegang naar de snelweg en mijn werk opfietsafstand (Meijhorst) waren een pre.

Ik heb 43 jaar vanuit Nijmegen gewerkt bij een uitgeverijvan kranten (vroeger ook tijdschriften). Ik ben begonnen in de prilleautomatisering en geëindigd als facilitair medewerker. In augustus 2016 ben ikmet pensioen gegaan.

Een rode draad die door mijn leven loopt is wandelen (kanook niet anders als Nijmegenaar). Op de lagere school deed ik al mee aanwandeltochten in Nijmegen en tijdens mijn militaire dienst heb ik de eerstekeer de vierdaagse gelopen en ben ik besmet geraakt. Met een vriend heb ik hemdaarna nog 2 maal uitgelopen. In de Aalsburg (17e straat) kwam op enigmoment de vierdaagse langs onze deur. Toen de militairen nog door de straatliepen, genoten wij hier extra van. Het bleef altijd kriebelen en in 2013 wildemijn dochter graag met mij lopen en dat hebben we samen gedaan. De 100ewilde ik niet missen en nu ben ik echt besmet. Ik heb onlangs de 6egehaald en volgend jaar loop ik weer. Elk jaar is het ook een feest op de Aalsburgen vrienden komen op ons terras genieten.

Ook op sportgebied ben ik actief geweest. Ik heb een aantaljaren gevoetbald bij de SV Hatert (een echte wijkclub) en me daar ook beziggehouden met het coachen van de jeugd. In Lindenholt ben ik recreatief gaan badmintonnenen heb ik kort getennist. In Wijchen heb ik ook direct gezocht naar eensportactiviteit en ben met mijn buurman een aantal jaren met heel veel plezieractief geweest als recreatief volleyballer bij Trivos in de van Thielhal. Toenmijn kinderen gingen sporten kwam ik bij de hockeyclub terecht. Mijn dochter enzoon heb ik beiden in de jeugd gecoacht. Ook heb Ik een aantal jaren met ergveel plezier bij de trimhockeyers gespeeld tot het fysiek allemaal niet meer zolekker ging. Mijn zoon en mijn schoondochter hebben beiden het 1eelftal gehaald. Zij hebben 3 kinderen (allemaal jongens) die ook verslaafd zijn.Allemaal zijn ze heel actief bij de hockeyclub als speler, coach,scheidsrechter en sponsor. Ik vind hockey in totaliteit veel leuker dan voetbal.

Toen ik mijn pensioen aan zag komen heb ik gezocht naaractiviteiten in Wijchen waarmee ik mijn vrije tijd zou kunnen vullen.
Mijn vrouw is na lessen op de muziekschool al jaren actief als klarinettist indiverse ensembles en speelt op dit moment met veel plezier bij Esperanza. Ik heb via demuziekschool en privéles ook geprobeerd of ik talenten heb. Helaas ben ik metgitaar gestopt omdat ik in mijn ogen niet succesvol was maar het kriebelt nogwel, dus wie weet.
Ik ben lid van de filmclub Cineclub.Ik geniet bijna iedere keer van de keus die gemaakt wordt, meestalvergelijkbaar met films die in de Lux in Nijmegen draaien. Ook daar komen wij regelmatig.
Ik ben lid van de beleggersclub “Naar vermogen”. Het is een klein clubje (totonze spijt alleen mannen). Elke 1e dinsdagavond van de maand komenwij bijeen en discussiëren over beurzen (AEX), bedrijven en manieren vanbeleggen. We beleggen fictief (elk halfjaar een prijsje voor de beste belegger)maar ook op kleine schaal in het echt. Wij nodigen regelmatig sprekers uit omons op het spoor te houden of op nieuwe ideeën te brengen. Inmiddels hebben weook een aantal keren een bedrijfsbezoek gebracht bij interessante ondernemingenin ons land.

Een vaste wekelijks activiteit is het werken in de Kwekerij Tuinen van de Hagert. Dekwekerij ligt op het terrein van Woonzorgboerderij de Hagert. Er wordt opbescheiden schaal biologisch gekweekt en de producten worden verkocht in deomgeving aan restaurants en particulieren. De kwekerij is een leerwerkbedrijf.Elke maandagmiddag ben ik als vrijwilliger actief en werk samen met wisselendemensen veelal met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doe ik met veelplezier, ik leer meer over tuinieren en oogsten en ben ook lichamelijk goedbezig.

Door de Hagert ben ik ook in contact gekomen met de Energiecoöperatie Leur e.o. Ikheb een aantal aandelen van de Zonneakker in Leur en zonneaandelen van hetMozaïek gekocht en deel mee in het rendement die deze opleveren. Je kunt je nuook al aanmelden voor deelname aan het Zonnedak op sporthal Arcus.
De coöperatie heeft ook als doel de jeugd te onderrichten m.b.t. energie. Voor basisscholen(groep 7/8) is er een programma gemaakt met presentaties en opdrachtjes. Dooreen groepje vrijwilligers wordt een uitleg gegeven op het terrein van deZorgboerderij de Hagert. De eerste ervaringen zijn zeer goed, de omgeving isuitermate geschikt om kinderen rond te leiden en hen iets te leren overduurzaamheid. 

Elke dinsdagochtend wandel ik met de wandelgroep de Slakkengangdoor de omgeving van Nijmegen. We starten ieder keer om 10.00 uur opverschillende punten en wandelen max. 2 uur. We praten veel onderweg en sluitenaltijd af met een kopje koffie op een terras. Dit is een heerlijke manier om jete ontspannen. De omgeving van Nijmegen heeft zo ontzettend veel moois tebieden (bos, water, strand, weilanden, polder, heuvels). Het enige watontbreekt, is zee met duinen.

Mijn vrouw en ik hebben beiden een voordeelabonnement bij NSen zijn daar ontzettend blij mee. Elke twee maanden moeten wij ons goedkoperekaartje verzilveren en vanuit Wijchen is dat geen enkel probleem. Je bent zo inMaastricht, maar ook in Amsterdam en ’s Hertogenbosch. Een lekker kopje koffiebij aankomst met een Bossche bol of Limburgse vlaai kunnen wij zeer waarderen.Met de museumjaarkaart is er altijd wel een leuk museum te vinden of we makeneen leuke (stads)wandeling. 

Tot slot nog even wat reclame voor ons schitterende Wijchen.

Toen wij in Wijchen kwamen wonen en onze (inmiddels elektrische)fiets de omgeving verkenden waren wij zeer verbaasd. Wat een prachtige natuur,in Nijmegen waren wij veel meer gericht op Berg en Dal, Groesbeek en deOoijpolder. Onze favorieten zijn alle kerkdorpen (Leur, Hernen, Niftrik,Batenburg, Appeltern, Bergharen, Balgoij, Alverna, Over- en Nederasselt, Keent,Ravenstein, Grave etc.). De Maas met zijn veerpontjes zijn een ware uitvindingen bij mooi weer fietsen wij regelmatig een rondje. Af en toe wijken wij uitnaar Nijmegen, pakken dan het pontje van Beuningen naar Slijk Ewijk en fietsenover de dijk naar de Spiegelwaal. Nijmegen bezoeken wij bij voorkeur met defiets, die we dan veilig in een gratis fietsenstaling zetten.
Het dorp wordt ook steeds mooier door de horeca op de zeer gezellige markt.Voor de organisatoren van de vele activiteiten hebben we grote bewondering. Deweek van de vierdaagse is het een en al feest en dat je wil niet missen. Voorbijna al onze inkopen kunnen we prima terecht in Wijchen.
Speciale aandacht verdient de Wereldwinkel.Deze draait volledig op vrijwilligers, ook mijn vrouw draagt haar steentje bij.

Mijn kinderen en kleinkinderen wonen allemaal in de gemeenteWijchen.
Wij hopen ook nog jaren in Wijchen zo dicht mogelijk bij het dorp onze oude dagte mogen slijten. 

Reacties

Mieke 10 augustus 2017
Leuk en enthousiast verhaal Jan! Tot de volgende wandeling.
Buurtverbinders 9 augustus 2017
Betere promotie van Wijchen is nauwelijks denkbaar Jan! Jullie zitten niet stil.
Buurtverbinders 4 augustus 2017
Hallo Jan, na de goede opnamen voor de Wijchense Omroep is ook je verhaal mooi geworden. Bedankt.
Bekijk al het nieuws uit je buurt »