Menu

Uitgelicht:

Met elkaar tot iets moois komen

Gemeente Wijchen (Sociaal Wijkteam Wijchen)
12 januari 2018

Wat doet het Sociaal Wijkteam? Wie werkt er en met welke vragen kunt u er terecht? De komende maanden stellen acht medewerkers zich aan u voor. Vandaag deel 2: Anneriet Bosch, pedagogisch medewerker.

‘Wil je kind niet naar bed? Of wordt het maar niet zindelijk? Hoe ga je om met een kind met ADHD, autisme of een ontwikkelingsachterstand? Als je als ouder met deze of andere opvoedvragen voor je kind(eren) van 0 -18 jaar bij het Sociaal Wijkteam komt, help ik je graag verder. We kijken dan samen naar de beste oplossing voor jou en je kind.

Bij elke vraag die ik krijg ga ik eerst op huisbezoek om te zien wat er precies speelt. Heeft je vraag met de opvoeding te maken? Dan kan ik vaak zelf helpen. Als ik bijvoorbeeld zie dat jullie als ouders niet op één lijn zitten, dan creëert dat een onduidelijke situatie voor het kind: mag het nu wél of niet op de bank springen of met eten spelen? Ik kijk dan samen met jou/jullie wat je zelf anders kunt doen om je kind te helpen. Of waar familie of vrienden kunnen helpen om de situatie te verbeteren of te verlichten. In sommige gevallen verwijs ik je ook door naar andere zorgaanbieders: misschien komen we namelijk samen tot de conclusie dat je kind onderzocht moet worden op bijvoorbeeld autisme of ADHD. Of dat jullie als ouder langer begeleid willen worden bij de opvoeding. Maar eerst  zorg ik ervoor dat ik ook andere informatie opvraag door bijvoorbeeld ook met de huisarts of met school te praten over wat hen is opgevallen. 

Ik krijg ook regelmatig verzoeken van de GGD of van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen om een kind te observeren. Uiteraard ná overleg met jou als ouder. Waarom wil je kind bijvoorbeeld niet in de kring zitten? Waarom doet het andere kinderen pijn? Hoe komt het dat het kind niet praat, of dat het zo vaak valt? Vragen die ik me na zo’n observatie stel zijn onder meer: zou het helpen als je kind hier in deze omgeving extra begeleid wordt? Of is het misschien beter af op een gespecialiseerd kinderdagverblijf? Ik vind het heel belangrijk dat je als ouder hierin meedenkt.

Het kan ook zo zijn dat je als ouder zelf ziek bent of overbelast bent geraakt door de zorg voor je kind. Dan kijk ik met je mee naar opvangmogelijkheden voor je kind na school of in het weekend. Dat kan soms erg goed werken. Ik herinner me bijvoorbeeld een kind dat hierdoor ook een goede stap in zijn eigen ontwikkeling heeft gezet. Dan zijn we met elkaar tot iets moois gekomen. Wat het werk voor mij zo leuk maakt, dat ik echt iets voor de ouder(s) en kinderen kan betekenen. Ik geniet ervan dat er in gezinnen waar het moeilijk was, rust komt en dat het beter gaat met iedereen.

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »