Menu

Uitgelicht:

Fair Trade en de Wereldwinkel

Henk Campschroer (Het Gouden Toetsenbord)
31 augustus 2017

FAIR TRADE en de WERELDWINKEL

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is het Fairtrade keurmerk ook bekend als het Max Havelaar keurmerk.
 
In Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door die boeren de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontwikkelen.

Ik ben Henk Campschroer, secretaris van de Wijchense Wereldwinkel, een vereniging bestaande uit ongeveer 30 vrijwilligers. Samen runnen we de Wereldwinkel aan de Touwslagersbaan 8. De Wereldwinkel bestaat al bijna 40 jaar in Wijchen, ongeveer 10 jaar op deze locatie, een prestatie waar zeker ook de klanten uit Wijchen en omgeving een forse steen aan hebben bijgedragen. We maken geen winst, omdat de omzet bedoeld is om de Fairtrade te steunen.

Het verhaal over Fair Trade aan het begin van deze tekst is de drijfveer voor de medewerkers van de Wijchense Wereldwinkel om hun vrije tijd in de winkel te besteden. En daar komt heel wat bij kijken! De organisatie moet goed op poten staan om dit te kunnen realiseren.
 We hebben een bestuur en een tiental werkgroepen om dit voor elkaar te maken. Elke groep heeft eigen verantwoordelijkheden om een deel van het werk uit te voeren: financiële zaken, PR, winkelinrichting, inkoop, acties, enz. In de Ledenvergaderingen worden alle plannen voorgesteld en daar wordt bepaald hoe dit wordt uitgevoerd. Bestuur en werkgroepen zorgen voor de uitvoering.

De Wijchense Wereldwinkel is vooral een CADEAUWINKEL. Er is een ruim assortiment aan cadeauartikelen van kunstnijverheid tot tassen, van felicitatiekaarten tot kaarsen, van beelden tot sjaals, sieraden, speciale boeken, enz. En natuurlijk onze foodproducten. Altijd hebben we de nieuwste smaken Tony’s Chocolonely repen. Er zijn veel vaste klanten voor onze thee, koffie, kruiden, vruchtensap of curry’s.

Op dit moment zijn we bezig de winkel te moderniseren. In de winkel zijn de wat donkerder tinten vervangen door een frisse lichte kleur, waardoor de winkel opener oogt. De gevel is opgeknapt en voor de winkeldeur hebben we een speciaal plan, dat nog uitgevoerd moet worden!

Graag nodigen we u uit voor een bezoek aan de Wijchense Wereldwinkel. U maakt daarmee een ‘uitstapje’ naar de zuidelijke landen om de mensen daar in hun bestaan te ondersteunen. Een betere vorm van ontwikkelingshulp is er nauwelijks!
 Welkom namens alle medewerkers!
 Ook meedoen in de Wereldwinkel als vrijwilliger is zeer welkom. We zijn op dit moment op zoek naar winkelmedewerkers en PR medewerkers (o.a. website beheer).

Reacties

Tineke 2 september 2017
Hallo Henk, bedankt voor je verhaal Goed om aandacht aan de Wereldwinkel te besteden. Ik hoop dat er vrijwilligers op af komen. groet.
Marianne 31 augustus 2017
Belangrijke winkel voor Wijchen. Én idd voor een kadootje slaag je hier altijd.
Bekijk al het nieuws uit je buurt »