Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Uitgelicht:

Botulisme en Blauwalg in het water Wijchens Meer

Gemeente Wijchen (Gemeente Wijchen)
10 augustus 2018

In het Wijchens Meer is botulisme aangetroffen. Daarnaast is er ook blauwalg geconstateerd in zowel het Wijchens Meer als in de Loonse Waard. Wij hebben hier waarschuwingsborden geplaatst. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of ervan drinken. 

Wat is botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is actief als ondiep water boven de 20 graden uitkomt. De bacterie maakt een gif, botuline. Dat gif verlamt de spieren van vissen en watervogels.

Wat is blauwalg?

Blauwalg ontstaat vooral in stilstaand water, ofwel veel in meren en plassen. Blauwalg ontstaat bij een temperatuur van 20° tot 30° graden Celsius en behoord tot een bacterie in het water. Blauwalg drijft als een soort olie op het water, wanneer deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Wat gaan we doen?

De verwachting is dat de bacterie verdwijnt als het minder warm wordt. Helaas kan het waterschap Rivierenland niks doen tegen botulisme en blauwalg.

Waarschuwingsbordjes

Er staan waarschuwingsbordjes bij het Wijchens Meer en de Loonse Waard. Wij raden u aan om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Let op: Ga ook niet vissen!

Ziet u zieke dieren of dode dieren?

Vermijd contact met zieke of dode dieren. We vragen u zieke en/of dode dieren niet zelf op te pakken of op te ruimen.

  • Ziet u dode dieren? Laat deze liggen en geef dit door aan de gemeente. Meld dit bij de gemeente via de MijnGemeente app of online via www.wijchen.meldingdoen 
  • Wilt u een melding doen over vervuild water? Dan kunt u contact opnemen met het waterschap Rivierenland. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via 0344-64 9090.

Reacties

Bekijk al het nieuws uit je buurt »