Brandpreventie


Brand!

Iets waar we liever niet aan denken. Want zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kunt u met een paar simpele maatregelen brand voorkomen. Of als het toch mis gaat, de schade beperken.

Is uw woning brandveilig?
Wilt u eenvoudig de brandveiligheid van uw eigen woning controleren? Download dan de gratis app ‘Doe de woningcheck’ voor uw mobiele telefoon. Deze app bevat een handige handleiding met tips en informatie.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets en u wordt dus niet wakker van een rooklucht. Het is belangrijk dat u in geval van brand op tijd gewaarschuwd wordt, zodat u nog voldoende tijd heeft om te vluchten. Hang daarom rookmelders op, tenminste in de ruimtes waar u doorheen moet vluchten als u van uw slaapkamer naar buiten loopt. Meestal zijn dit de gang en de overloop. Rookmelders zijn al vanaf € 5,- te koop en zijn eenvoudig te installeren. Zorg er wel voor dat u de batterij een keer per jaar vervangt en dat u de rookmelder regelmatig stofvrij maakt. Zo bent u verzekerd van een goed werkende rookmelder.

Vluchten bij brand

Als er dan toch brand uitbreekt, kunt u dan samen met uw gezin of huisgenoten veilig buiten komen? De eerste minuten na het ontstaan van de brand bent u op uzelf aangewezen, omdat de brandweer dan nog niet ter plaatse is. Het is daarom belangrijk om een vluchtplan te maken, waarin u de volgende afspraken maakt:

  • Bepaal de snelste en veiligste vluchtroute. Rook stijgt op, vlucht daarom van boven naar beneden. En bij voorkeur naar de straatkant. Zo kunnen hulpverleners u zien en bereiken.
  • Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.
  • Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar na het vluchten ontmoet. Zo weet u snel of er nog iemand binnen is.
  • Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of vlucht op een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Probeer daar de aandacht van de brandweer te trekken of bel met 1-1-2 om te vertellen waar u bent. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.
  • Spreek af wie voor welke baby, kind, oudere of huisdier zorgt.
  • Spreek een vaste plek af voor uw huissleutels.
  • Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter u. Een deur kan altijd een bepaalde tijd een brand tegen houden.

In geval van brand

  • Blijf kalm
  • Waarschuw de overige bewoners
  • Vlucht volgens uw vluchtplan
  • Blijf dicht bij de grond
  • Gebruik nooit de lift
  • Bel direct 1-1-2

De brandweer komt graag naar u toe

Organiseert u een informatieve buurtbijeenkomst of een vergadering voor de Vereniging van Eigenaren? De brandweer maakt graag van deze gelegenheid gebruik om voorlichting te komen geven over het voorkomen van brand. Neem hiervoor contact op met het Team Brandveilig Leven van Brandweer Gelderland-Zuid, via het e-mailadres .

Wet- en regelgeving
Bent u op zoek naar specifieke informatie over wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid? Dit kunt u vinden op de website van het infopunt veiligheid: www.infopuntveiligheid.nl

Meer informatie over het voorkomen van brand vindt u op www.brandweer.nl/gelderland-zuid.nl. Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar: .