Menu

Buurtverhaal:

Wie kent haar niet: Truus Reuvers (2017)

Herman Gerrits
Gepubliceerd op 6 november 2017


Op deze plaats proberen wij elke maand iemand centraal te stellen die op een of andere manier in de samenleving van Wijchen een begrip was en is.

Dit keer Truus van Nuland-Reuvers geboren op 30 december 1942 op “Het Slotje”,  de oorspronkelijke versie nog, aan de Huurlingsedam te Wijchen.

Zij is de  helft van een tweeling met haar broer Herman. Bij geboorte woog ze zeven pond en werd iets later dan haar broer geboren maar met een gebroken been. Zij moest daarom naar het ziekenhuis. Haar vader, Jan Reuvers,  moest mede daarom elke dag moedermelk  brengen. Haar moeder was Hanneke Bijmans eveneens geboren in Wijchen op Alverna. Het gezin omvatte dus vader, moeder en acht kinderen. De vader was landbouwer.

HOE  HET ALLEMAAL BEGON.

Zij groeide op aan de Huurlingsedam en ging op Alverna tot en met het 3e leerjaar naar de Lagere School om op de meisjesschool in Wijchen het Lager Onderwijs af te ronden. . Daarna kwam de MULO-school aan de Lijsterbesstraat en i.v.m. verbouwing aldaar ook nog even op Tienakker. Ook daar ging het niet allemaal vlekkeloos want daar werd een deel van de school in brand gestoken. Het gezin deed ondertussen wel diverse woonadressen aan zoals acht jaar café en botenverhuur Het Meertje, de Oosterweg en de Klaproosstraat.

Vanaf haar 16e jaar werkte ze als medewerkster bij de Amsterdamse Bank  aan de Drukkerijstraat,  de latere Burchtstraat in Wijchen. Vanaf haar zestiende jaar heeft ze daar gewerkt, tot ze in 1971 zwanger werd.

Op 21 november 1969 trouwde ze met Wout van Nuland uit Hernen. Van professie timmerman. Ze kwamen te wonen aan de Eikenweg waar ze zelf een woning bouwden.

 Het gezin  heeft twee kinderen dochters resp., geboren in 1973 en 1974. Inmiddels  zijn er ook kleinkinderen.

HOBBIES

 Ze houdt ervan fietstochten te maken, niet alleen met haar man maar ook in andere verbanden,  lezen, spelletjes doen, puzzelen en … vrijwilligerswerk. Met name het laatstgenoemde punt vraagt nogal wat tijd. Wanneer je haar de tijd geeft uit te leggen welke werkzaamheden en waaruit die dan zoal bestaan; daar heeft een buitenstaander geen idee van. Ze draait  bardiensten, maakt iedere week de kas op en maakt de rekeningen op voor de diverse verenigingen, doet de inkoop en bereid de kas voor bij grote activiteiten, telt de munten en maakt mee schoon.

Momenteel zijn er vier penningmeesters die allemaal hun eigen taak hebben. Ze doet de administratie binnen de Mijlpaal.

In 1975 is er een bestuur opgericht en werd haar gevraagd penningmeester te worden.

Samen met Jeannie Kremers en Jaques van Krevel vormden zij het Dagelijks Bestuur.

Met de coördinatoren van de diverse werkgroepen vormden zij de beheerscommissie en met de afgevaardigden van  de verenigingen werd het Algemeen Bestuur gevormd.

Zeer blij is ze met de inbreng van de vele vrijwilligers. Vooral geen sinecure in zo’n kleine, en hechte gemeenschap

Het nieuwe dorpshuis De Mijlpaal ,  dat “selfsupporting” is kon gerealiseerd worden dankzij de enorme inzet en inbreng van alle bewoners in Hernen.

BESTUURSFUNCTIES

 Truus heeft een plaats in het Algemeen Bestuur als afgevaardigde namens Buurtvereniging De Loffert.

Ze ambieert niet echt een  bestuursfunctie. Uitzonderingen zijn de plaatselijke Peuterspeelzaal en de Gymclub.

SOEP VAN TRUUS

 Jaarlijks vindt er in de MIJLPAAL een kerstdiner plaats. Naast de toch al feestelijke catering en de toetjes is er nog een specialiteit. “De Soep van Truus” bekend geworden om de perfecte goed gevulde inhoud en uitstraling. Ondertussen alom uitgegroeid tot een niet meer weg te denken “begrip”.

ONDERSCHEIDINGEN

 Truus is al weer enige tijd geleden onderscheiden met een lintje van Koningin Beatrix vanwege haar vele vrijwilligerswerk.

In 1982 werd ze bovendien onderscheiden met de versierselen verbonden aan  NOVIC PONTIS.

 


Reacties

Marianne 8 november 2017
Een hardwerkend en ijverig bijtje!


Bekijk alle verhalen in je buurt »