Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Wie kent hem niet: Henny FleurenWIE KENT HEM NIET

 Op deze plaats proberen we iedere maand iemand centraal te stellen die op een of andere manier in de samenleving van Wijchen een begrip was en is. 

Dit keer Henny ( Hendricus Franciscus ) Fleuren. Hij werd in juli 1942 geboren te Wijchen, op Alverna om precies te zijn aan de Graafseweg. Hij is ondertussen één van de oudste bewoners aldaar. Zijn vader was Frans Fleuren en zijn moeder Doortje Vink; afkomstig uit Kekerdom met wie hij in 1936 trouwde. Het gezin bestond naast Henny nog uit twee broers en één zus tevens het jongste kind in het gezin.

Frans begon zijn werkzame leven als kapper, kleermaker en agrarier aan de Urnenveldweg. Het pand aan de Graafseweg werd   in 1929/1930 door hem gebouwd, uitgebouwd en verbouwd tot de huidige status.

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

 Henny ging op Alverna naar de Lagere School. Hij herinnert zich noch als de dag van gisteren dat hij zijn broer steeds moest helpen bij de “Tafels” bij het rekenen. Na de Lagere School ging hij nog enige tijd naar de U.L.O. of M.U.L.O. in Wijchen. Hoe dat echt heette kan ie zich niet meer voor de geest halen.  Echter dat kon niet direct bijdragen om zijn interesse voor studéren op te wekken.

Maar ja, thuiszitten was niet iets wat bij het gezin aan de orde was. Dus? De keuze was niet zo moeilijk. Of terug naar school of kapper worden. Het bloed stroomt nou eenmaal waar het niet gaan kan.

 Hij ging overdag twee jaar als kapper werken in een kapperszaak aan de Daalseweg te Nijmegen.  Op de terugweg naar het station NS in Nijmegen steevast langs Van Vuuren aan de “In de Betouwstraat hoek Bloemerstraat voor het lekkerste frietje met mayonaise.

Daarna definitief bij zijn vader in de zaak, dan kon die meer tijd besteden aan het agrarische deel van het bedrijf.  In de avonduren werd de vijf jaar durende   studie voor het kappersvak gedaan inclusief de patroonsopleiding.

In begin van de negentigerjaren ging hij “solo” voor de kapperszaak.

 

EIGEN GEZIN

Toen hij 17 jaar was leerde hij zijn ( toen nog vijftienjarige jarige ) echtgenote kennen; Janny van Dinteren uit Deest. Die ging toen ook naar deKappersvakschool in Nijmegen. Zij zou enige tijd later op   het adres van de Herenkapsalon de Dameskapsalon gaan runnen.

Zij hebben vijf jaar verkering gehad. In 1965 werd   getrouwd. Zij kregen twee kinderen ( dochters  ). De ene woont in Ewijk en de andere in Wijchen.  Over de verkeringstijd pratend wordt er nog een beetje terughoudend over gedaan.  Immers,   Zij was in de ogen van de ouders nog zo jong en dan kwam het beschermende gevoel om de hoek. Afspraakjes liepen soms via een kapotte bromfiets  die door een kennis van haar familie gemaakt moest worden Of de ouders alles wisten? Het was in elk geval best spannend.

 

MILITAIRE DIENST

 Henny is 21 maanden in militaire dienst geweest. Tweemaal werd in Den Haag om uitstel resp. afstel gevraagd. Uitstel heeft hij wel gehad. Van afstel was geen sprake. Zijn functie bij de Marine was; inderdaad kapper.Zijn legerplaatsen waren: Hilversum, Vlissingen en Hollandsche Rading. Hier zwaaide hij ook af. Bijna te enthousiast gooide hij zijn pet weg. Dat zou hem bijna te duur zijn komen te staan, want zoiets was een “doodzonde” , en dat zou een weekendje binnenblijven als straf kunnen betekenen.

 

HOBBIES

 Hij heeft een ruime belangstelling voor alles wat er om hem en zijn gezin gebeurt, Voor vogels in een volière maar ook in de vrije natuur.  Om van het verzamelen van “van alles tot nog wat”  Dat ie daar nog tijd voor heeft.

Biljarten en sportkijken niet alleen op TV zijn weer andere activiteiten want met de kapperszaak zijn hij en zijn vrouw gestopt.

 

GEZONDHEID

 Zo’n acht jaar geleden kreeg hij problemen met zijn darmen. Aan deze ( gevreesde ) ziekte werd hij omstandig geopereerd en behandeld. Er waren dan ook geen nabehandelingen meer nodig. M.a.w. genezen verklaard.

Begin 2018 kreeg hij klachten in de vorm van moeheid en en pijn aan zijn rug.

Hij werd opnieuw in het Radboudziekenhuis opgenomen, geopereerd en behandeld. Nu geneest hij langzaam en met nabehandeling hiervan thuis. 

Het gaat de goede kant op.

Wij hopen dat hij snel weer “de oude” wordt.

 

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.