Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Week van de AlfabetiseringHet volgende verhaal kregen wij via Mia Pouwels van het R.O.C-Nijmegen, locatie Wijchen. In het kader van de week van de alfabetisering plaatsen wij het als een Gouden Toetsenbord verhaal. Mia en Annie, dankjewel voor het delen van dit verhaal.


Ik ben Annie Bisseling en cursist bij R.O.C-Nijmegen, locatie Wijchen.

Daar volg ik een computercursus omdat ik weinig kennis van computers heb. Tijdens deze cursus ging er een wereld van verschil open.  Ik durfde in te loggen en iets op te zoeken.

Een jaar geleden kwam ik helaas zonder werk te zitten, het verzorgingstehuis St. Jozef werd gesloten. De bewoners gingen kleinschalig wonen en mijn werk als kookster was voorbij, 43 jaar met passie gekookt voor Z.Z.G

Als een mokerslag kwam dit binnen, thuiszitten was geen optie, wat nu? Ik meldde me bij het U.W.V en kreeg daar het advies “Ga jij maar eens een computercursus volgen.”

Zo gezegd zo gedaan en meldde ik me bij het R.O.C en kon in Wijchen de cursus volgen bij het Mozaïek onder begeleiding van Mia Pouwels. Het voelde direct goed en in de klas hing een prettige sfeer met allerlei verschillende mensen bij elkaar.

Ieder met een eigen verhaal.

De les begon eerst met een opdracht over taalvorming.

In Nederland wonen nog vele laaggeletterden en zij zitten op het R.O.C om hun kennis op te halen en te verruimen. In het begin vond ik het wel komisch,  “Ik Taalles”! Maar het is goed deze taalkennis en het brengt ook vele gunstige effecten met zich mee, vele excursies hingen hieraan. Zo zijn we naar het parlementsgebouw in den Haag geweest en hebben daar een rondleiding gehad en ook waren we in de zaal van de Tweede Kamer.

De gemeenteraadsverkiezingen hebben we ook gevolgd. Verschillende partijen kwamen op school, ook hebben we een gemeenteraadsvergadering meegemaakt en hoorden we dat ze goed kunnen kibbelen.

Als extraatje zijn we nog met de school naar de Efteling geweest, zo leer je elkaar anders kennen.

Maar uiteindelijk kwam ik voor de computercursus en moest nog erg veel leren. Op school kreeg ik een goede handleiding. Daar stond alles stap voor stap in zodat ik het goed kon volgen. Erg prettig en stukje voor stukje leerde ik veel.

Thuis moet je het wel blijven oefenen, dat is wel het advies.

Ook hoorde Mia dat er een cursus ‘Digi-sterker’ gegeven werd en ik kwam hiervoor in aanmerking. Dit was de kers op de taart en maakte de wereld van digitale vaardigheid nog ruimer.

Zo leerde ik alles over de overheid en waar ik iets kon opzoeken, ik durf nu te werken met de computer en iets te openen.

Wat was ik trots dat ik mijn eerste online bestelde artikel thuis kreeg!!!

Zo zie je nooit te oud om te leren.

Maar wat ik zeker na dit alles waardeer, is dat wij als Nederlanders genoeg mogelijkheden hebben om mee te kunnen doen in onze maatschappij,

‘als je wilt’ en er ‘open voor staat’.

In het onderwijs zijn er ook mogelijkheden, als je de weg maar weet en het R.O.C weet je altijd te adviseren. Een begripvolle leerplek voor iedereen.

Ik heb er veel aan gehad in een prettige omgeving met twee lieve docenten Mia en Jolien en ga elke week met plezier naar de cursus.

Als laatste Advies……’ Probeer altijd het beste uit jezelf te halen’

Groet cursist Annie

Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
5 september 2018

Jip- en Janneke taal. Duidelijk en helder voor iedereen.

Jolien Bodde
6 september 2018

Je vergist je Marianne, Jip en Janneke taal is voor kinderen.
Dit is gewoon een mooi verhaal in duidelijk Nederlands. Het is geschreven door een getalenteerde cursist die een belangrijk verhaal te vertellen heeft. ????

Jolien Bodde
6 september 2018

De vraagtekens zijn er vanzelf gekomen, haha..

Marianne Buurtverbinder, Alverna
6 september 2018

Ik bedoel ermee Jolien, gewoon een duidelijk verhaal. Voor iedereen helder. Ja en de vraagtekens zijn voor mij ook een vraagteken. Een bug?