Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Jo Toonen - Gouden ToetsenbordHet volgende verhaal ontvingen wij van Jo Toonen. Ontmoeten, vinden en verbinden....
Jo bedankt voor het mooie verhaal dat je voor het Gouden Toetsenbord hebt geschreven.


   


Stappen zetten, ontmoeten en verbinding.


Hallo allemaal……….. blij dat ik deze keer iets mag schrijven in “Wij Wijchen” en nog wel in de rubriek “Het Gouden Toetsenbord”
Toen onlangs  Henriette Mooren, de directrice van het Mozaïek mij vroeg om van haar het gouden toetsenbord over te nemen, heb ik gelijk ja gezegd.
Waarom, omdat ik steeds opnieuw stappen wil maken in mijn leven.
Iets nieuws aangaan brengt je n.l. in contact met andere mensen.
Maar voordat ik me even aan u voorstel en verbinding met u ga maken, wil ik eerst even zeggen wie ik ben, …..

 o wacht us efkes, da is volgens mijn ut zelfde…….
nee houw us efkes,  ik doei ut anders………….


Dag lieve mensen,

Ik ben Jo Toonen, 72 jaar en een rasechte Wijchenaar en geboren op de Leemweg (B414), ben een kind van de Smelenberg en inmiddels al meer dan 45 jaar bewoner van de Zandweg, op honderdzevenentachtig  stappen van mijn geboortehuis en op een steenworp afstand van sportpark De Wychert” de thuishaven van AWC.

Ik noem AWC omdat ik hier niet alleen gevoetbald heb en nog steeds supporter van ben, maar ook omdat deze club mij heel veel heeft gebracht.

Wacht even….. ook voor de niet AWC-ers onder u………..
wil ik n.l. zeggen dat een vereniging meer is dan voetballen, tennis, hockey, biljarten of wat dan ook. Een vereniging is de bron van contact maken, van verbinding maken, van samen zijn.

Vele vriendschappen zijn ontstaan uit de kern van een club, wat het ook voor clubje is, want het gaat om de ontmoeting.

In deze ontmoeting, lieve mensen vertel ik iets over mij zelf, in de hoop dat u hierdoor op uw eigen manier ook stappen kunt zetten, stappen naar  verbinding en ontmoetingen.

Mar urst nog efkes di:
Ik bin dus Joke van Jentje van Hanneske en ons mam was Claartje de Bruijn van de Vaolendrieseweg. En ik bin al 47 jaor getrouwd mit Els, de dochter van Jan den Haon, de slager van de Tol, de mins van Pieta Straote  en die kwaam van de Vaolendries, dus Wijchenser kan ut ie.

En Els en ik hebben twee dochters, Bianca en Cindy die allebei een man hebben en die onze vrienden zijn en we hebben één kleinzoon en drie kleindochters, ons aller rijkste bezit.

Ik ben 34 jaar werkzaam geweest in de bouwwereld en heb toen, op mijn vijftigste een (noodzakelijke) stap gezet, naar vernieuwing, een stap in een heel andere richting,  in mijn gevoelsrichting diep naar mijn innerlijke, een stap naar verbinding maken……………. een stap naar de clown.

Daarvóór heb ik heel wat keren al vanaf mijn jeugd op feesten en partijen  en ook met carnaval, opgetreden met eigen geschreven teksten van  vaak alleen maar onzin (want daar zit de humor) en daarin wel zo’n dertig verschillende typetjes gespeeld.

Met o.a. Gerrit de Kieper, Den Dreuge, Ties van de Vaolendries,
Prins Jup den Aller Letste, Kora Kortsluiting…….
En als steun en toeverlaat bij mijn vriend Leon Klaus, tijdens zijn presentaties van zijn carnavalsnummers;
Ons Marie…..Hannelore…….Wielleke de buikspreekpop….. en JoHova.


De Clown

Nadat ik vijf jaar op straat had gespeeld, heb ik gesolliciteerd bij Clini Clowns Nederland en werd ik daar na auditie gedaan te hebben als clown (Kwieb) aangenomen. Bij die stichting heb ik echt stappen kunnen zetten.

Want behalve in de ziekenhuizen en thuisbezoeken bij langdurig zieken kinderen, werkte ik ook mee in “Het Zintuigenrijk” van Clini Clowns, een voorstelling die speciaal is afgestemd voor kinderen met meervoudige en/ of (licht)  verstandelijke beperking.

Ook heb ik de hoofdrol mogen spelen in “Pop 4Kids” een optreden voor langdurig zieken kinderen, in zes verschillende discotheken in Nederland, waar ik samen met verschillende Nederlandse artiesten op het podium heb gestaan.   

Daarnaast  heb ik als Kwieb een STER- reclamespotje mogen maken voor Mona die toen hoofdsponsor was van Clini Clowns.

Samen met mijn maatje Blos (Wendy Riemslag)  hebben we in verschillende plaatsen de donateursvoorstelling van Clini Clowns gedaan en ben ik meerdere keren ingezet bij andere evenementen en voor PR-werk.

Ook heb een rol vervult in het TV programma van de NCRV, “De mensen van….”

Allemaal stappen die je steeds verder brengen in de wereld van de clown, in een wereld van verbinding maken, een wereld van ontmoetingen.

Los van Clini Clowns heb ik kriskras door ons land samen met Blos de clownsvoorstelling “Met de Neus op de Planken” gespeeld in meer dan veertig theaters en met haar een bijzonder optreden  mogen doen in de voorstelling “Van Bach tot Lach” samen met orgelist Dirk Luijmers in verschillende kerken in Nederland en ook in België, waar de clown en de klassieke muziek samen kwamen. Dit was een geweldige belevenis voor ons.

Ook heb ik vier jaar als clown mijn bijdrage geleverd in verzorgingstehuizen, bij de “ VisiteClowns”

U ziet wel, zo ben ik al heel wat dingen tegen gekomen en waar ik steeds opnieuw weer ja tegen zei.


Mozaïek theater

En in die geest heb ik ook hier in Wijchen gezorgd voor ontmoeting en verbinding, door twee voorstellingen te spelen in het Mozaïektheater voor het Wijchens publiek. “DI BIN IK” (2005) en “DAOR BIN IK WIR” (2011) en daarnaast ook nog ”Jo Toonen Presenteert” (2012) dit waren ontmoetingen met in totaal meer dan 2600 gasten in ons mooi Wijchens theater.

De eerste twee shows bestonden uit mijn eigen geschreven liedjes, conferences en sketches en de laatste deed ik samen met verschillende Wijchense artiesten, waaronder Frank de Bruijn en Leon Klaus.

Fijn dat ik dat heb mogen doen, fijn omdat de opbrengst van die voorstellingen te goede kwam aan verschillende goede doelen in onze gemeente. 

Maar ook omdat mensen daardoor elkaar ontmoet hebben.

Iemand zei tegen mij:
“Joke wa moij, zo al die minse bijmekaor, ut liekt wel un reünie.

Aan de hand van DI BIN IK en DAOR BIN IK WIR  heb ik twee cd’s uitgebracht met in totaal 22 eigen geschreven liedjes.

Met o.a.;  
Mijn Moije Durp…..een liedje over oud Wijchen
De Leemweg….. daar waar ik geboren ben en mijn jeugd heb doorgebracht.
Mozaïek ……een ode aan het Mozaïektheater

 In de loop van de tijd heb ik nog meerdere keren in ons mooie theater mogen staan, met o.a.

De vrijwilligersavond van de Hospice,.
Het afscheid van Burgemeester Noorderwier.
Het Sportgala.
De opening van het vernieuwde Mozaïek in 2015.
En als clown in Cirque de Musique, een concert van de muziekschool.

Het Mozaïektheater is sindsdien mij tweede huis geworden.

Ook in de huiskamer van het Mozaïek heb ik verschillende ontmoetingen gehad.
Zo was ik te gast bij Martin Šimek en mocht ik het voorprogramma doen van Susanne Zegers die “Suus Zingt Toon” verzorgde in het theater.
Daarnaast heb ik samen met Ben Willems “De Koffie is verg” mogen doen, waar we samen de mensen vermaakt hebben met versjes, gedichtjes en met………… Wijchense Kwats.

 

Ook mocht ik programma’s presenteren waaronder;

De Ton Praotaovond en de jubileumavond (25 jarig bestaan) van de OZO.

De jubileumavond van “Wij Vakantie Zij Ook” waar ik samen met de Jostiband de avond mocht inkleuren in Sportcentrum  Arcus.

Ook mocht ik mijn medewerking verlenen aan 40 jarig bestaan van de speeltuin “De Blije Dries.

De Rotaryclub Wijchen vroeg mij om een avondje te verzorgen met als thema “Grootouderschap” en bij “Wijchen Beweeg” mocht ik de opening verrichten.

Daarnaast ben ik bij de Hospice hier in ons dorp, oproepbaar om de bewoners even wat ontspanning te bieden. En bij verschillende verengingen waaronder  KBO en  De Zonnebloem  mocht ik een optreden verzorgen.

Overal mensen ontmoeten en met hen verbindingen aan gaan.

Daar ben ik trots op,  maar ook zeer vereerd dat ik dit allemaal heb mogen doen en nog steeds wil ik mensen vermaken, zowel als Jo en als clown (Kwieb)


Hobby’s 

Een heel andere kant van mij is dat ik elke week, al 17 jaar lang, een JoTo schrijf. Dat is een ongecompliceerd versje dat over zeer uiteenlopende thema’s kan gaan zoals b.v………….


Verwarmen

Is het donker in jouw gedachten

en is er niemand om jouw te omarmen

Blijf dan niet op een wonder wachten

maar neem mij stevig in je armen

JoTo

 

 

Daarnaast ben ik een circusliefhebber en modelbouwer en in die combinatie heb ik drie ministuurcircussen gebouwd en een aantal circuswagens in miniatuur.

Ook mag ik graag mijn rondjes draaien op mijn mountainbike door de prachtige omgeving van mijn geliefde dorp, Wijchen.

Jonge, jonge as ik da zo allemaol van mun eige heur dan hek nie stil gezete en da bink trouwes ok nog nie van plan, want lieve minse…………………

Stappen zetten brengt je verder en ik hoop van harte dat u mee loopt, lopen door de wereld van vernieuwing, ontmoeting en verbinding.

Graag tot dan, wanneer ik u ergens ontmoet.


Groetjes van Jo Toonen en van Kwieb

Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
27 september 2018

Wa moij Jo! Jouw verhaal komt echt binnen. Ga nog lang zo door!