Het ziet er zo aantrekkelijk uit. Met een koud biertje voor de neus, op het terras in de zon. Een biertje is dan ook de meest populaire alcoholhoudende drank in Nederland.
Wat is nu het verschil tussen pils en bier?
Bier is een soort drank.
Pils is een soort bier.
Pils wordt ook wel Pilsener genoemd en is het de meest gedronken biersoort van Nederland. Pils wordt door de meeste mensen ook wel bier genoemd, waardoor er verwarring ontstaat. Sommige mensen denken namelijk dat bier en pils hetzelfde zijn. Dat is dus niet zo! Naast pils zijn er dus andere soorten bier. Pils is dus altijd een bier, maar bier is niet altijd een pils.
In 2022 kun je genieten van alweer de negende editie van de Week van het Nederlandse bier. Traditioneel wordt deze week geopend met het Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag. Er bestaan in Nederland ruim 900 brouwerijen en zij brouwen samen vele honderden soorten bier. Deze week is dus een mooie gelegenheid om een aantal van die Nederlandse bieren te proeven.
Wil je het lokaal houden dan kun je terecht bij de Brouwerij Wijchense Schone. Zij verkopen allerlei heerlijke biertjes met prachtige namen zoals, Blonde Dern, Hittepetit, Bukske en Wanne Kwats. En er is meer te doen op biergebied In Wijchen. Er worden regelmatig Bockbiertochten georganiseerd. Die tochten zijn behoorlijk populair. Neem eens een kijkje op de site: Bockbiertochten
Bierfeitjes:
Het oudste bekende recept voor bier is bijna 4.000 jaar oud
Bier werd niet voor het eerst in België, Duitsland of Tsjechië – vandaag allemaal populaire bierlanden – gebrouwen. We moeten zelfs heel ver in de tijd teruggaan, want het oudste bekende recept voor bier komt uit het oude Mesopotamië en is ontdekt in een 3.900 jaar oud gedicht op een stenen tablet. De eerste brouwers waren Sumeriërs, een volk waarvan gesteld wordt dat ze de eerste echte beschaving zouden geweest zijn.
Ook in het Oude Egypte werd al heel wat bier gedronken. Natuurlijk was het drankje nog steeds niet vergelijkbaar met het bier dat wij vandaag consumeren. Volgens de universiteit van Pennsylvania zouden de arbeiders die de piramides van Gizeh bouwden, in ruil voor hun werk zo’n vier tot vijf liter bier per dag gekregen hebben. De Egyptenaren waren ook van mening dat bier gezonder was dan het rivierwater van de Nijl.
Vandaag produceert China het meeste bier ter wereld
Hoewel we bier niet meteen met Azië associëren, is het toch China dat de grootste bierproducent van de wereld blijkt te zijn. In 2021 zouden de Chinezen 49.781.500 ton bier gebrouwen hebben. De grootste bierproducent van Europa is Duitsland.
De grootste bierdrinkers wonen in Tsjechië
De Chinezen produceren dan wel het meeste bier, ze zijn ook met veel om het op te drinken. Wanneer we naar de bierconsumptie per persoon kijken, staat Tsjechië bovenaan de lijst. In 2021 dronk een gemiddelde Tsjech 153 liter bier. Dat betekent dat een volwassenen gemiddeld een liter pivo per dag drinkt!
In Europa volgen Oostenrijk en Duitsland de Tsjechen met iets meer dan 100 liter bier per persoon. Andere landen waar bewoners veel bier drinken, zijn Polen, Estland, Roemenië en Kroatië. Hoewel China en de VS dus het meeste bier produceren, is van deze twee grootmachten geen sprake in de top 20.
Tijdens het Oktoberfest in München wordt 7,5 miljoen liter bier gedronken
Het Oktoberfest in München is een waar fenomeen in de bierwereld. Gedurende ongeveer twee weken wordt zo’n 7,5 miljoen liter bier gedronken. Dat is ruim een half miljoen liter per dag. Er komen dan ook meer dan zes miljoen mensen naar het evenement dat doorgaans in de laatste week van september begint.
Proost!