Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Carine houdt van zingenDag lezers van het Gouden Toetsenbord,

Wat leuk dat ik het toetsenbord overgedragen kreeg van Nic Bakker. We hebben er samen even een fotomomentje van gemaakt:Nic en ik kennen elkaar van a-capellakoor La Lumière o.l.v. Hans Meek, waar we beiden lid van zijn. En daar begint ook meteen de “clou” van mijn Gouden Toetsenbordverhaal. Graag schrijf ik over mijn passie voor zingen!


52 jaar geleden werd ik geboren als jongste van een gezin met 4 kinderen. Mijn ouders waren enthousiaste zangers. Ze hebben elkaar leren kennen toen ze lid waren van Toonkunstkoor de Wychert in Berg en Dal (dit koor bestaat dit jaar 125 jaar en wel onder de naam Toonkunstkoor Nijmegen!). Mijn ouders waren beiden muzikaal en brachten hun enthousiasme voor het zingen ook aan ons als kinderen over. Het was een vanzelfsprekend onderdeel van onze opvoeding.

Al vanaf kleuterleeftijd werd ik daarom lid van het kinderkoor van Berg en Dal dat aan de katholieke kerk verbonden was. Als vanzelfsprekend bleef ik daar jarenlang lid tot ik oud genoeg was om een overstap te maken naar het jongerenkoor.

In aanleg had ik altijd al een goede stem. Ik had de goede genen meegekregen! Het betekende ook dat ik wat vaker gevraagd werd om bij gelegenheid solo te zingen en dat deed ik graag. Door ervaring groeide mijn zelfvertrouwen daarin. Ondertussen vond ik het vooral ook leuk om te merken dat je in een koor samen zingt, maar vooral ook veel leuke sociale activiteiten met elkaar ondernam en vriendschappen sloot. Tot op de dag van vandaag is dat voor mij nog steeds een belangrijk deel van mijn enthousiasme: het zingen brengt mijzelf veel vreugde maar door dit samen met anderen te doen levert het nog veel meer mooie ervaringen op.


Mijn eerste zanglessen heb ik denk ik pas gehad toen ik een jaar of 22 was. Ik werd gevraagd om deel uit te maken van het solistenkwartet van wat destijds Carmelkoor Nijmegen heette. Ik kon daarbij wel wat extra ondersteuning gebruiken. De lessen van Joke Romijnders uit Beuningen brachten me veel. Zij was net als ik altzangeres (een professional dan wel) en bood me daarmee een veelzijdig repertoire. Er ging een wereld voor me open omdat ik mijn stem verder ontwikkelde, leerde volume te maken waardoor ik met mijn stem een hele kerk kon vullen en leerde veel van uitspraak en verstaanbaarheid van de tekst die je zingt. Een waardevolle basis waar ik tot op de dag van vandaag plezier van heb. Ik heb in de jaren erna in veel verschillende koren gezongen, heb meegewerkt aan concerten, heb in vele intieme kerkjes gezongen en doe nog wel eens wat aardigs in familiaire kring als er iets te vieren valt.


Het heerlijke van zingen is voor mij het feit dat je als muzikant altijd je eigen instrument bij je hebt en de eigenheid van je stemgeluid uniek is. Je bent zelf als het ware het instrument! Tegelijkertijd is het ook extra spannend: het zingen is geen “kunstje” dat je zo maar even doet. Je moet er fit voor zijn, voldoende ontspanning in je lijf voelen èn je niet te druk maken of je niet toch een verkoudheidje hier en daar oppikt...…

Het zingen geeft mij grote voldoening. Ik vind het heerlijk om te doen en er is zoveel mooie muziek te vinden! Van oorsprong heb ik heel veel klassieke (kerk)muziek gezongen. Heel wat Mozartmissen, oratoria en zelfs gregoriaanse muziek zijn aan me voorbij gekomen.


Sinds ik lid ben van a-capellakoor La Lumière uit Wijchen ( al een jaar of 10) is daar voor mij weer een heel veelzijdig repertoire bijgekomen. We zingen muziek uit Noord Europa tot Zuid- Amerika, van de Middeleeuwen tot nu en van licht klassiek tot eigentijds luchtig. Ook dat is heerlijk om te doen. 


En toch is er sinds kort ook een andere verrassende wending: sinds vorig jaar zing ik samen met Hans Meek en met pianist Leo Driesenaar in een nieuw samengesteld trio. We noemen ons sinds kort ‘PUUR zingt met liefde’. We zingen Nederlandstalige muziek van bekende zangers als Liesbeth List, Ramses Shaffy, Jules de Corte, Jenny Arean, maar ook Karin Bloemen. We zijn in oktober 2018 bij wijze van proef een voorstelling gaan maken waarin we liederen afwisselen met kleine mooie, grappige en soms diepgaande verhaaltjes. We traden voor het eerst op bij Thuis bij Fien. Vanwege de overweldigende belangstelling hebben we onze voorstelling “Met liefde gezongen” in februari en maart herhaald. Wat heerlijk om dit met elkaar te doen en wat vind ik dit lichtere genre leuk! Het performen en het echt brengen van een lied alsof je een verhaalt vertelt met alle emoties die daar bij horen, is zo inspirerend! Ook de enthousiaste reacties van de bezoekers maakt dat we heel gemotiveerd zijn om verder te gaan. Zie hieronder een foto van ons optreden op 8 februari bij Thuis bij Fien.Ik kan wel zeggen dat het zingen een rode draad vormt in mijn leven. “Met de paplepel ingegoten” zou ik zeggen. Tot op de dag van vandaag is het een heerlijke uitlaatklep naast de beslommeringen die het leven ook brengt. Voor mij is het een fijne manier om mijn ontspanning te zoeken èn die met anderen te delen. Ik gun iedereen een zelfde ervaring!


Hartelijke groet,

Carine Poels


19 maart 2019


Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
19 maart 2019

Al weer een prachtig passioneel verhaal.

Lucas van Horck
19 maart 2019

Mooi verhaal, Carine.

Carine Poels
20 maart 2019

Bedankt Marianne en Lucas. Was leuk om te doen.

nic bakker
28 maart 2019

Carine, wat een leuk verhaal! Ik zag niet eerder kans te reageren, sorry... Zie je weer gauw bij onze repetities. Groet / nic

Henriette Huberts
18 april 2019

Prachtig verhaal Carine; zingen en je passie leven draagt echt bij aan de gezondheid van jezelf en de ander. Jouw zingen komt echt binnen in je hart. Ga hier nog lang mee door!