WijWijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Wie kent hem niet: Ber van Haren (2017)
WIE KENT HEM NIET 

Op deze plaats proberen we iedere maand iemand centraal te stellen die op een of andere manier in de samenleving een begrip was en is.

Dit keer Ber van Haren woonachtig aan de Meidoornstraat te Wijchen en nog steeds zeer betrokken bij diverse zaken van uiteenlopende aard in de Wijchense samenleving.

Hij is na het overlijden van zijn eerste vrouw getrouwd met Gertie. Ber heeft 3 kinderen 2 dochters en één zoon en twee kleinkinderen, Niek en Linn.


WAAR EN WANNEER BEGON HET VOOR HEM

Hij werd, nu 65 jaar geleden, geboren in Balgoy in een gezin met negen kinderen ( vier jongens en vijf meisjes ) aan de Veldsestraat. Zijn vader ( Toon ) en zijn moeder ( Nel ). Zijn vader was metselaar en een echte Balgoyenaar en zijn moeder kwam uit Grave. Hij was de middelste van het gezin. In die tijd woonden er veel families van Haren in Balgoy. Toen hoorde Balgoy ook nog tot de zelfstandige gemeente Overasselt, Nederasselt, Balgoy.

De lagere school werd in Balgoy bezocht en het voortgezet onderwijs in Oss. Dagelijks werd vanuit Wijchen per trein op en neer gereisd.

 Hij was niet de enige die zo naar school moest reizen. Het was altijd druk met scholieren op het station en in de trein.

Op het HBO in ‘s- Hertogenbosch en Enschede werd de vervolgstudie grafische vormgeving gedaan. Vervolgens de specialisatie Fotografie via de fotovakschool ( schriftelijk) in Apeldoorn.

Na de studie was het ook toen moeilijk om in deze sector aan een baan te komen, met name in dit deel van het land.

Hij heeft toen zelfs nog in de bouw gewerkt. Ook bij V en D in Nijmegen heeft hij in de afdeling verkoop gewerkt en ook nog kort bij Foto Verbeek aan de Markt in Wijchen.


DIENSTBETREKKING LOOPBAAN 

In 1977 is hij in dienst getreden bij de Gemeente Nijmegen als stadsfotograaf. Hij denkt nog steeds met veel plezier terug aan het werk o.a. op het Gemeentearchief.

”Een prachtig instituut “noemt hij het. Daar maakte hij foto’s en reproducties voor.

Daarnaast foto opdrachten voor de afdelingen Communicatie en Stadsontwikkeling en allerlei publicatie, o.a. voor het museum. Dit heeft Ber 17 jaar gedaan.

In april 1994 is Ber Wethouder geworden in Wijchen. Na deze wethoudersperiode in Wijchen is hij opnieuw, maar dan in een andere functie, werkzaam geweest bij de Gemeente Nijmegen. Hij werkte toen met veel plezier een aantal jaren voor de afdeling Maatschappelijk Werk.

  

ACTIVITEITEN

Eind jaren tachtig komt hij in de plaatselijke politiek terecht voor de P.v.d.A. In deze periode zou hij drie periodes van vier jaren Wethouder zijn. Zijn portefeuille zou o.a. Ruimtelijke Ordening, Werkgelegenheid, Onderwijs, Sociale Zaken en Welzijn en Sport gaan omvatten. De portefeuille Onderwijs heeft hij alle drie periodes gedaan. En zonder andere portefeuilles tekort te doen heeft Ber in dit werkveld veel kunnen bereiken. Tevreden blikt hij terug op het project van de Scholengemeenschap, maar ook de eerste ideeën voor de Campus van Bibliotheek, Sporthal Arcus en Mozaïek aan de Oosterweg. Een compleet palet van goede schoolvoorzieningen in Wijchen, zowel in het Basisonderwijs als het Voortgezet onderwijs. Het is een mix van goed besteden van beschikbare gelden en van de behoeften van de Wijchense burgers. De basisscholen in de dorpen proberen te behouden en aan de andere kant ook een praktijkschool voor kinderen die moeilijk leren naast het reguliere Voortgezet Onderwijs een plek geven. Wijchen heeft nu een compleet onderwijspakket voor haar inwoners.

Hij benadrukt het belang van de diverse Raads- en Adviescommissies in de Gemeente Wijchen.


HOBBIES

Berry is een hobbymuzikant en speelt gitaar. Niet in een band gewoon thuis voor het plezier. Samen met zijn twee zussen en een broer maken ze regelmatig muziek. Hij speelde vroeger klarinet in de Harmonie en kijkt tevreden terug op optredens door en met Harmonie Kunst en Vriendschap. Hele families maakten deel uit van het orkest, en de persoonlijk belangstelling voor een instrument werd min of meer bepaald aan de hand van de behoeftes van het korps.

Vanaf zijn achtste jaar was hij meer dan vijftig jaar lid van voetbalvereniging DIOSA.

De carnavalswereld is ook niet ongemerkt bij hem gepasseerd. Hij was vroeger een tijdje actief bij de jeugdcarnaval van de plaatselijke vereniging. Samen met vrienden heeft hij begin jaren 70 in Balgy een jeugdsoos opgericht. En wat te denken van de Historische Vereniging in Balgoy waarvan hij medeoprichter is.

Thuis en voor zijn kinderen wil hij momenteel nog wel eens klussen Zowel in als rond de woning. Daar is altijd wel werk te doen Hij doet het met veel plezier, vaak samen met zijn goede vriend Piet.

En intussen geniet Ber van zijn kleinkinderen.

Daarnaast gaat hij samen met Gertie graag op reis, vaak met de caravan. Nu ze gepensioneerd zijn kan de reis ook wat langer duren. Daar genieten ze enorm van.

 

WIJCHEN ALL ROUND

In 2005 richtte hij samen met Theo Borsten en Gerard Hendriks de stichting Wijchen All Round op. Een organisatie die per jaar vier festiviteiten zoals het Korenfestival, Muzikantenfestival, Dansfestival en het Straattheater organiseerde. Afgelopen jaar was dat voor de elfde keer.

Daarnaast heeft Ber met een aantal sportliefhebbers in Wijchen een stichting in het leven geroepen die de Wijchense Sportprijzen uitreikt. Om de drie jaren wordt een sportgala georganiseerd waar o.a. de Wijchense sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalenten worden bekend gemaakt. Op 27 januari 2018 is het eerstvolgende gala waarvoor de voorbereidingen al weer in volle gang zijn.

Ber heeft met deze stichting ook bijgedragen aan de totstandkoming van de “Wall of Fame “voor de Wijchense sport in het Mozaïek. Het is een eregalerij met foto’s van Wijchense sporters die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd.

Ber is sinds 2006 drager van de Zilveren Draagspeld van de Gemeente Wijchen

Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
19 maart 2017

Stilzitten is hem duidelijk vreemd. Met recht een bezige bij!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.