Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Wijwijchen.nl

Inloggen of inschrijven

Wie kent hem niet: Bert Oosterveer (2018)
Op deze plaats proberen we elke maand iemand centraal te stellen die op een of andere manier in de samenleving van Wijchen een begrip was en is.

Dit keer Bert Oosterveer. Hij werd geboren in Schiedam tegenwoordig woonachtig aan de Ringlaan te Wijchen ongeveer waar vroeger de Everarduskerk gestaan heeft.

Gedurende de periode 1976-1986 woonde hij op Alverna en vervolgens tot 1996 In Wijchen-Noord

Hij is 65 jaar en getrouwd met Corry Beyer Zij kregen vier kinderen. De oudste ( dochter ) woont in Groningen en drie zonen in Wijchen. Deze maand is het een jaar geleden dat zijn zoon Wouter (fysiotherapeut ) veel te jong toch nog plotseling kwam te overlijden. Voorts hebben Bert en Corry zeven kleinkinderen.


HOE HET ALLEMAAL BEGON

 Bert groeide op als oudste in een gezin van vijf kinderen; Drie jongens en twee meisjes. Zijn vader Johan ( Joop ) Oosterveer van beroep chauffeur bij de gemeente en werkzaam bij de Vrijwillige Brandweer. Zijn moeder heette Lena Passchier, afkomstig uit de Bollenstreek.

In Schiedam ging hij naar de Lagere School. Daarna ging hij intern naar het zogeheten Klein Seminarie aan het Dominicuscollege te Nijmegen. Maar daar kwam hij voortijdig weer van terug naar huis omdat het internaat in 1969 werd gesloten. Tot zijn achttiende levensjaar volgde hij de Bèta-opleiding aan het gymnasium te Schiedam.

In 1971 startte hij de studie Pastorale Theologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen met het doel Pastor te worden. In 1981 studeerde hij af als Doctorandus. Tijdens deze studie gaf hij 1,5 jaar godsdienstles aan het Dominicus College te Nijmegen en aan de Technische School te Groesbeek.


TIJDENS EN NA DE STUDIE

 In 1976 leerde hij tijdens zijn pastorale stage aan het KRO-Omroep-pastoraat “t Zand in Amersfoort zijn vrouw Corrie kennen en zij trouwden in 1976 te Nijmegen. Corrie werd geboren in Elden waar haar ouders een boerderij runden. Inmiddels zijn ze dus al weer bijna 42 jaar getrouwd. Zij is wel gestopt met haar werk als fysiotherapeute. Bert, daarentegen, is als ZZP-er nog steeds beschikbaar voor begeleiding bij begrafenissen, crematies en andere pastorale diensten. Heel toepasselijk staat de afkorting ZZP in zijn geval ook voor Zingeving Zorg en Pastoraat.

Hij startte destijds als Pastoraal werker in Nijmegen; in de Emmausparochie, als Jongerenpastor voor de Lourdeskerk, Fatimakerk, Groenestraatkerk en Goffertkerk.

In 1983 heeft hij pastor Verbruggen opgevolgd als basispastor bij de Goffertkerk.

In 1989 werd hij vaste Pastor van de Paschaliskerk in Woezik, onderdeel van wat toen nog Parochie De Hoeksteen heette en Parochie De Twaalf Apostelen. Dit dienstverband liep in 2012 af.

Sedert 2001 is hij daarnaast werkzaam als geestelijk verzorger in de Gehandicaptenzorg, destijds gestart bij de Groesbeekse Tehuizen, nu bij de Stichting Pluryn.

  

HOBBIES

 Een grote hobby van hem is jarenlang het organiseren van reizen geweest. Groepsreizen “met stip “noemt hij ze zelf nader verklaard, bedoeld met een culturele, religieuze inslag.

De belangstelling hiervoor is min of meer ontstaan uit de tijd dat Van Dongen uit Zeeland nog bestond en door hem op een andere schaal is voortgezet en uitgebouwd, met reizen naar het Heilig Land, Santiago de Compostella, Rome, Praag enz.

Een andere hobby is wandelen. Met zijn vrouw liep hij de Pieterpadroute bijna helemaal uit. Eén keer, in 1982 nam hij deel aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Hij houdt ook van tuinieren, zo te zien ook een hobby waar veel tijd in gaat zitten, maar gelet op het resultaat de moeite waard

Bridge is ook een activiteit die zijn aandacht trekt. Hij is momenteel bestuurslid van de Bridge Club Wijchen.

Lezen, Niet direct gericht op een special thema of onderwerp, maar toch.

Hij was in het verleden ook medewerker aan een preektijdschrift voor Pastoren en Predikanten.

Hij zingt graag. Hij is lid van het Koor “Canto Novio” onder leiding van Frans Vodegel.

Samen met een groot Dameskoor onder leiding van dezelfde dirigent werd onlangs nog een concert uitgevoerd in de St. Stevenskerk in Nijmegen

Komende zomervakantie wil hij samen met zijn vrouw een fietstocht van enkele weken door Nederland en Vlaanderen maken.

 

OVERIGE ACTIVITEITEN

  Als geestelijk adviseur is Bert al vele jaren lang lid van de Commissie Landbouw en Samenleving van de ZLTO ( voorheen NCB ).

Een paar jaar geleden heeft hij de activiteiten van oudpastoor Frans Verheijen bij de organisatie en bezorging van de kerstpakketten door de Wijchens Kerstengelen ( stichting Vrienden van het Wijchens Kerstpakket ) overgenomen toen die, i.v.m. zijn leeftijd een stapje terug wilde doen.

Deel dit bericht!

Reacties

Marianne Buurtverbinder, Alverna
1 juni 2018

Stilzitten is niet jouw ding, Bert! Je doet nog veel meer dan ik al wist.