In 2022 was 1 op de 11 Gelderlanders gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Zutphen en Doesburg veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Rozendaal. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.
In Gelderland waren vorig jaar ongeveer 1 op de 11 inwoners gescheiden: 8,7% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Gelderland staat hiermee in de top 3 van de provincies met het laagste aantal gescheiden inwoners.
Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.
Hier wonen de meeste gescheiden inwoners
Zutphen en Doesburg zijn de koplopers van de provincie: het zijn de gemeenten met met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In beide gemeenten is 12,1% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Gelderse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:
- Doesburg en Zutphen (12,1% van de inwoners is gescheiden)
- Westervoort (11,2% van de inwoners is gescheiden)
- Arnhem (10,9% van de inwoners is gescheiden)
- Rheden (10,8% van de inwoners is gescheiden)
- Renkum (10,5% van de inwoners is gescheiden)
Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Rozendaal: hier heeft 'maar' 5,2% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.
Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/scheiden/onderzoek/echtscheidingen-2022
In 28 gemeenten toename gescheiden inwoners
In maar liefst 28 Gelderse gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar toe ten opzichte van 2021. De sterkste toename vond plaats in Doesburg (+0,25%), waarmee de gemeente in de landelijke top 10 sterkste toename is beland. Andere gemeenten met een sterke toename zijn Heerde (+0,21%) en Maasdriel (+0,2%)
In 23 gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners juist af. In Wageningen (-0,23%) was de sterkste afname. Ook Wageningen bemachtigde hiermee een plekje in de landelijke top 10, maar dan voor sterkste afname.
Kleiner wonen
De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.