Matthias en Svenja geven elkaar het jawoord

Details

Zaterdag 18 augustus 2018 van 11:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Profetenlaan
Heilig Landstichting, Nederland

A.s. weekend is het volop Romeinenweekend. En...er wordt echt getrouwd!


Trouwen doe je voor de wet. En vaak wordt die ceremonie op het gemeentehuis gevolgd door een inzegening in de kerk. Matthias en Svenja Fabian uit Duitsland pakken de mooiste dag van hun leven heel anders aan: zij geven elkaar op zaterdag 18 augustus op heel bijzondere wijze het jawoord tijdens een authentieke Romeinse ceremonie in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis.

Het Duitse echtpaar – het burgerlijk huwelijk is inmiddels voltrokken – woont in het Limburgse Nijswiller. Beiden zijn al vele jaren actief als acteurs (‘re-enactors’) die het Romeinse leven laten zien. Dat doen ze in Orientalis, maar ook bijvoorbeeld in Xanten en in tal van andere musea in Europa. “Dat is onze grote passie”, zegt Matthias. “Daar leven we voor. Zonder onze ‘Romeinse hobby’ is het leven voor ons niet compleet. En zo kwamen we ook op het idee om ons huwelijk in een echte Romeinse ceremonie te laten bezegelen”.

Matthias (52) en Svenja (47) kruipen zaterdag 18 augustus in de huid van senator Marcus Fabius Umbrella en van de vrijgelaten slavin Antonia Medusa. De ceremonie waar ze voor gekozen hebben stamt oorspronkelijk uit de eerste eeuw na Christus. “Maar de Romeinen hechten zeer aan tradities. Ook in de tweede en derde eeuw na Christus werd een Romeins huwelijk min of meer op deze wijze voltrokken.”

CEREMONIE
De plechtigheid bestaat uit vijf onderdelen: de aankomst van de bruidsstoet, het brengen van een offer op het lararium, de overgang naar het nieuwe huishouden, de echtverbinding en de trouwstoet. Tijdens de ceremonie geeft een ‘priester’ tekst en uitleg voor het publiek.  

Na de ceremonie, die wordt afgesloten met ‘De Kus’, begeeft de trouwstoet zich naar de herberg in het museumpark om het glas te heffen. “Dat doet hij in het Engels, want er komt een heel internationaal gezelschap op af. Re-enactors vormen een hele hechte groep. Het is een wereldje waarin iedereen elkaar weleens tegenkomt.
 We verwachten collega’s en vrienden uit Nederland, Duitsland, Spanje, België en Engeland”, zegt Matthias.

VIA ROMANA FESTIVAL 2018
 Je kunt zien hoe er gevochten werd, de soldaten marcheren door de straten maar laten naast het soldaat zijn ook hun eigen beroepen zien. Op beide dagen vindt vanaf 15.00 uur een spectaculaire interactieve demonstratie plaats.

Voorin het museum zijn roofvogels te zien, van dwerguiltjes tot de Siberische oehoe. Ook daar laten ambachtslieden hun vakmanschap zien zoals worsten roken volgens een eeuwenoud recept van kruiden en specerijen, het vlechten van manden en het slaan van touwen en nog veel meer.  Voor de kinderen komt Bomba de Romein (straattheater) om  zijn spannende verhalen te vertellen en iedereen mag mee knutselen aan zijn uitvindingen.  

Dit weekend geldt voor iedere bezoeker een euro toeslag.

Voor de bezoekers staat op die dag een Romeinse proeverij en een Romeins biertje op het menu. Voor kinderen een Romeinse pannenkoek met een Romeins sapje in de Romeinse Herberg. 

Leeftijd
Alle
Thema
Cultuur en natuur, Kind, jeugd en jongeren, Ontmoeten, Recreatie en ontspanning, Religie en levensbeschouwing
Wijk/dorp
Achterlo, Alverna, Balgoy, Batenburg, Bergharen, Hernen, Kerkeveld, Leur, Niftrik, Wijchen, Wijchen Centrum, Wijchen Noord, Wijchen Oost, Wijchen West, Wijchen Zuid, Woezik

Over de organisator

Museumpark Orientalis Heilig Landstichting
Reis in eigen land naar het nabije Midden-Oosten! In het 30 ha groot Museumpark Orientalis beleef je de kleurrijke wereld van christendom, jodendom en de islam.... Lees meer